Тернопіль та навколишні села можуть залишитись без води через ймовірну екологічну катастрофу

04.06.2018 12:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Тернополяни
Екологи прогнозують масштабну катастрофу на Горішньо-Івачівському водосховищі, що під Тернополем. В її результаті там утвориться болото, а навколишні населені пункти, в тому числі й обласний центр, залишаться без води.

Про це говорили на засіданні колегії Тернопільської обласної держадміністрації. На розгляді даного питання настояли члени Громадської ради при ОДА.

— Водна екосистема інтенсивно деградує, водойма заростає водно-болотною рослинністю, внаслідок систематичного накопичення рослинних решток на водоспускнихспорудах постійно існує небезпека їх руйнування і виникнення надзвичайних ситуацій, — каже начальник обласного управління екології і природних ресурсів Орест Сінгалевич. - А дане водосховище, як відомо, на 80% забезпечує питною водою обласний центр

Та, що найгірше, із кранів у домівках тернополян може зовсім скоро потекти отрута. А все через сусідство із Малашівським сміттєзвалищем.

— Пропоную до вирішення проблеми обласного значення залучити і Тернопіль. Фінансів потрібно чимало, але лише так можна врятувати водойму від катастрофи. Разом це зробити простіше. До того ж, закликаю системно і виважено підійти до ініціативи про закриття Малашівського сміттєзвалища. Давно про це говориться, а віз і досі там, — відзначив очільник області Степан Барна.

Аби не сталося екологічне лихо, екологи пропонують доцільно розглянути питання щодо перепрофілювання одного із комунальних підприємств чи створення спеціалізованого підрозділу у такому підприємстві для передачі йому в постійне користування Горішньо-Івачівського водосховища. Мовляв, лише тоді можна буде забезпечити належну експлуатацію водойми, охорону, раціонального використання і відтворення її природних ресурсів. За словами експертів, потрібно також внести зміни і доповнення до Програми розвитку водного господарства і водно-екологічного оздоровлення природного середовища Тернопільської області до 2021 року та передбачити кошти для виконання комплексу заходів зі стабілізації екосистеми водосховища


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Тернополяни