На Рівненщині попереджають про небезпеку пожеж

10.06.2018 12:31   Опубліковано : Марта Білик
Джерело: RvNews

За даними УкрГідрометцентру, цими вихідними в Україні утримається надзвичайна пожежна небезпека 5 класу. Тож, значно збільшується і ризик виникнення численних пожеж у природних екосистемах та на відкритих територіях.

Лише з початку року таких загорянь виникло вже понад 16 тисяч.

Надзвичайники зазначають, що причиною масштабних пожеж у лісах, на торфовищах та на сміттєзвалищах зазвичай є наслідок людської легковажності або взагалі навмисні підпали. Саме громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо під час оголошення пожежонебезпечного періоду, викидаючи недопалки на узбіччя доріг, залишаючи сміття у лісах або спалюючи його на присадибних ділянках.

Зокрема, з 5 по 7 червня вогнеборці ліквідовували лісову пожежу у Зоні відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення. Окрім шкоди природі та завдання матеріальних збитків державі, ця пожежа вдарила також і по психологічному стану наших співвітчизників. Адже горіння, так званого “Бурого лісу”, який знаходиться у безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС, викликало чималий резонанс і занепокоєння у суспільстві.

Крім того, на Полтавщині рятувальники боролися із вогнем на сміттєзвалищі поблизу м. Глобине.

Водночас на МиколаївщиніЖитомирщиніХмельниччині та в Кіровоградській області вогнеборці щодня ліквідовують по декілька пожеж сухої трави.

Тож, зважаючи на те, що пожежонебезпечний період наразі знаходиться у своїй активній фазі, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час перебування у природних екосистемах.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;

розводити багаття у лісі та лісосмугах;

заїзджати автомобілем до лісу;

палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;

створювати смітники та спалювати відходи;

спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews