На рівнян чекають зміни у житлово-комунальному господарстві

13.06.2018 00:41   Опубліковано : Олександр Войцеховський
Джерело: RvNews

В Україні набув чинності закон № 2454-VIII, яким майже на рік відклали введення в дію закону № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідний документ був опублікований 9 червня в офіційній парламентській газеті «Голос України».

Вказаний закон повинен був вступити в дію 10 червня цього року, однак через те, що уряд не встиг підготувати всі підзаконні акти, дію вказаного закону відкладено до завершення опалювального сезону, а саме – до 1 травня 2019 року.

Також, перенесено на 1 серпня 2020 року початок дії норми про штрафи для компаній за порушення ними строків встановлення лічильників на тепло, гарячу і холодну воду.

Крім того, споживачам комунальних послуг та власникам (співвласникам) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання у відповідній будівлі, які сплачують внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, передбачено надання пільги та субсидій з метою відшкодування витрат оператора зовнішніх інженерних мереж, пов’язаних із встановленням, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку. Це забезпечують зміни, внесені в закон № 2119-VIII «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Разом з тим, з 10 червня цього року вводиться в дію послуга з управління багатоквартирним будинком.

Нагадаємо, 9 листопада 2017 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про житлово-комунальні послуги», що є частиною реформи галузі.

Цей закон, в числі іншого, передбачає нарахування пені за кожний день прострочення оплати за отримані послуги, обмеження та припинення надання послуги в цілому.

Закон також встановлює новий порядок укладення договорів на отримання комплексу житлово-комунальних послуг з водо-, газо-, тепло-, електропостачання, вивезення сміття, послугу управління будинком тощо. Йдеться, зокрема, про регулювання відносин між мешканцями і тими, хто надає житлово-комунальні послуги. Документ покликаний перевести ці відносини у ринкову площину і надати нові можливості співвласникам будинків.

Закон впроваджує типові види договорів, які дозволять співвласникам будинків або окремим споживачам самостійно обирати модель постачання комунальних послуг у їх будинках. Так, вони зможуть домовлятися безпосередньо з компанією-управителем, яка буде надавати послуги, щодо вартості таких послуг.

Так само співвласники зможуть делегувати управителю частину функцій з управління спільним майном будинку.

ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews