У Бережанах у музеї Б. Лепкого відкрили виставку «Стежками Соломіїної пісні», присвячену С.Крушельницькій

15.06.2018 16:43   Опубліковано : Катерина Богуславська
Джерело: TeNews

В обласному комунальному музеї Богдана Лепкого в Бережанах відкрили виставку "Стежками Соломіїної пісні". Там представлені матеріали з Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові та XVII Зібрання родини Крушельницьких-Савчинських. Експозицію представили у рамках проведення урочистої Академії з нагоди 120-річчя виступу Соломії Крушельницької в Бережанах. 

Читайте також

День народження Соломії Крушельницької у Тернополі відзначили оригінально

Додамо, що 12 червня 1898 року Соломія Крушельницька виступала у Бережанах. Це місто на Тернопільщині 120 років тому стало першим у великому концертному турне співачки Галичиною. Після того артистка виступила у Станиславові (16 червня), Стрию (19 червня), Львові (21 червня), Коломиї (23 червня) і Новому Сончі (7 липня). Концерти проходили за участю місцевих хорів товариства «Боян».  

Організацією концерту у Бережанах займався Богдан Лепкий, в родині якого співачка зупинялася. Після від’їзду Крушельницької письменник їй написав: «Високоповажна Пані! … В хаті нашій Ви оставили велику пустку. Соромно признатися, але тра признатися, що скучаємо за Вами і то – дуже. Справді, перелетілисьте через Бережани, як морова діва, і тепер за Вами люди мруть. Як не будете мати нічо ліпшого до роботи, то згадайте нас, то згадайте хоть раз так щиро, як ми Вас згадуємо щодня. А тепер прийміте наш поклін та позвольте уцілувати руку. Богдан Л. Щиросердний поздоров Вам і Вашій сестричці передає моя жінка».

null

Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews