Як пережити літню спеку

08.07.2018 22:43   Опубліковано : Анастасія Гарасим'як
Джерело: terses.gov.ua

Настало літо. І не просто настало, а навалилося задушливими жаркими хвилями, і відразу підскочила кількість викликів швидкої допомоги, і лікарі збиваються з ніг, приводячи до тями страждальців, які отримали хто теплової, хто сонячний удар, або тих, хто просто мляво себе почуває, не в змозі нормально жити під час задушливої спеки.

Більшість вважає, що наявність кондиціонера врятує від спеки і допоможе пережити важкий період. З одного боку, це думка правильна: кондиціонер і установки мікроклімату забезпечують комфортну температуру, і, перебуваючи в приміщенні, оснащеному таким обладнанням, можна забути про те, що на вулиці - справжнісіньке пекло. Однак це все добре, поки людина знаходиться в приміщенні, але ж рано чи пізно все одно потрібно вийти на вулицю. І ось такі перепади температури вкрай шкідливі для організму.

Більш того, саме бездумне використання кондиціонерів відповідально за численні застуди і навіть пневмонії в жаркий період літнього сезону. Перехід від 30-ти з гаком градусів на вулиці в комфорт 22-23-х градусів в приміщенні або автомобільному салоні - і добрий день, застуда! Причому основна небезпека в тому, що людина, змучена спекою, намагається відразу потрапити під струмінь повітря з-під кондиціонера. Але це призводить не просто до швидкого полегшення, а до швидкого охолодження, і з високою ймовірністю - до застуди. А переносяться застуди в спеку важко.

Так що краще не розраховувати особливо на кондиціонери, а якщо їх і використовувати, то стежити, щоб перепад між температурою в приміщенні і на вулиці становив не більше 7-10ºС.

Ну і, природно, потрібно регулярно чистити фільтри, щоб на них не утворювалися колонії хвороботворних мікробів, які тільки і чекають включення кондиціонера, щоб випурхнути з приладу і затишно приземлитися десь в дихальних шляхах людини, яка необережно підійшла під прохолодний потік повітря.

Не надто корисні і вентилятори - якщо направляти їх прямо на спітнілу від спеки людину. Це той самий випадок, що і з потоком повітря з кондиціонера: швидке охолодження і висока ймовірність простудних захворювань. Правда, у вентиляторів є плюс - у них немає фільтрів, які служать розсадником хвороботворних мікробів.

І все ж в першу чергу слід розраховувати аж ніяк не на техніку. Зрештою, кондиціонери з'явилися відносно недавно, а від спеки людство страждає від початку існування. І, звичайно, давно вироблені методики поведінки в жарку погоду, щоб зберегти максимально можливий комфорт і уберегтися від різних захворювань, починаючи від застуд і закінчуючи гіпертонічними кризами і іншими «радощами» впливу на здоров'я.

Перше, на що слід звернути увагу в жарку погоду: на харчування. Спека не заохочує до споживання тяжких і жирних страв. Бажано вживати в їжу мінімум м'ясного, при цьому наголос робити не на свинину, а на курятину - в достатній мірі нежирне, пісне м'ясо, яке не навантажує шлунок, швидко перетравлюється. Качка в спеку не рекомендується - занадто жирна, важка їжа. Також не рекомендується баранина, а ось відварна нежирна яловичина або телятина цілком підійдуть, особливо з овочевим гарніром.

Взагалі в спеку дуже корисні різні овочі і фрукти, їх можна вживати як «сировиною», так і у вигляді різноманітних салатів, а також тушкованими і вареними. Дуже хороший нежирний сир, особливо в поєднанні з зеленою цибулею, а також нежирні йогурти та інші кисломолочні продукти.

У спеку дуже важливо не допустити зневоднення організму. Людське тіло охолоджується за рахунок поту, а це - втрати рідини, які необхідно відновлювати. При цьому слід враховувати, що різні лимонади, кока-кола і таке інше аж ніяк не є ідеальними напоями в жарку погоду - всі вони містять багато цукру, важко перетравлюються, та ще й стимулюють спрагу замість того, щоб вгамовувати її.

Тому в спеку краще пити звичайну воду. Бажано не з-під крана, а бутильовану. Також воду можна підсолювати, щоб відновити сольовий баланс - з потом організм втрачає не тільки рідину, а й солі.

Одяг - це друге, на що обов'язково потрібно звернути увагу, коли настають спекотні дні. У сонячну спекотну погоду категорично не рекомендуються темні щільні тканини, які поглинають тепло. Одяг повинен бути легким і світлим, бажано - вільного крою, щоб не заважати руху і дозволяти тілу дихати. Бажані натуральні тканини - бавовна, льон. Синтетика, навіть тонка, далеко не така добра.

Жінки повинні особливу увагу приділити корсетним виробам - на жаль, більшість з них шиється аж ніяк не з натуральних тканин. В основному всі ці чарівні мереживні вироби виготовляються з самої махрової синтетики. Під час спеки бажано віддати перевагу турботі про здоров'я перед красою і замінити чарівну білизну на практичні бавовняні вироби. Тим більше, під час спеки потрібно виключити такі речі, які ввійшли в моду останнім часом, як різні пояси «для схуднення» або коригуюча білизна, яка сковує рухи.

Ну і, наостанок, найпростіша, але корисна порада - не слід довгий час перебувати на сонці, особливо без головного убору. Не рекомендується денна виснажлива робота на дачних ділянках та інші екстрими, які аж ніяк не сприяють здоров'ю.

Одягайтеся і харчуйтеся легко, не нервуйте, бережіть душевний спокій, підтримуйте в собі радість життя і гарний настрій - і спекотні дні принесуть вам не проблеми, а задоволення від тепла і сонця.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: terses.gov.ua