Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

На Рівненщині стартував «Куст»

19.07.2018 14:38   Автор : Віра Мельникова
Джерело: RvNews

18 липня у Рівному розпочав свою роботу Всеукраїнський арт-семінар «Куст». Ця подія стає вже традиційною у культурно-мистецькому житті Рівненщини. Семінар триватиме до 22 липня. Ініціатором заходу виступає Рівненська письменницька спільнота (Голова Рівненської національної спілки – п. Ірина Баковецька). Арт-семінар відбувається за підтримки Рівненської обласної адміністрації, Рівненської обласної ради, партнер заходу – Рівненський інститут післядипломної педагогічної освіти.

Учасники літературного зібрання – представники поетичної і письменницької спільноти, котрі з’їхалися з різних куточків України. Програма семінару насичена й різноманітна: лекції відомих українських літераторів, науковців, бук-ворди (індивідуальна робота з добірками до видання книг письменниками-початківцями), ознайомлення гостей з Рівненщини зі славнозвісною Острозькою академією, з легендарним Дубенським замком, а також планується одноденний письменницький фест «Гурби-2018», де передбачаються виступи письменників, творче спілкування, презентації нових книг.

Вчора, 18 липня, в приміщенні РОІППО відбулися лекції відомих та професійних письменників, котрі поділилися своїм досвідом, теорією і практичним інструментарієм письма при написанні художніх творів. Учасники семінару мали можливість за бажанням відвідати одну з літературних груп – «поезія» або «проза».

Мені пощастило побувати на лекціях відомого українського письменника, журналіста, громадського діяча, автора шістнадцяти поетичних збірок пана Сергія Пантюка і українського літературознавця, літературного, есеїста, перекладача, лауреата багато чисельних літературних премій пана Євгена Барана. Прибули і Василь Кузан, Сергій Лазо і Олександр Косенко.

null
З учасниками семінару Євген Баран (в центрі) – письменник, літературник критик, перекладач. Фото Віри Мельникової

Слухачі лекцій отримали цінні знання і консультації з теорії літератури: як обрати тему твору, як творчий задум довести до готового тексту, які загальні принципи написання художнього тексту, щоби уникнути типових помилок. У неформальному творчому спілкуванні молоді автори отримали цінні консультації щодо побудови сюжету, дотримання чіткої структури композиції тексту твору, щодо культури мови твору, стилістики і редагування.

Сергій Пантюк докладно розповів про правильне використання в художньому творі відкритого і внутрішнього діалогів, цим самим підкресливши їх важливість для сприйняття читачем. Він детально зупинився на теорії та методиці написання книг для дітей, вказав на типові помилки молодих авторів при написанні творів для малечі, зауваживши, що сучасній дитині потрібні казки про реальні явища і події.

Виступ Євгена Барана збагатив присутніх необхідними знаннями й «секретами» заволодіння увагою читача: утримання інтриги дійства та доцільності динамічного розгортання подій у художньому творі. Він наголосив на тому, що письменницька праця – це дуже трудомісткий і відповідальний процес і кожний хто береться за перо, повинен самокритично оцінити свої творчі можливості, «визначити своє місце в літературі», «навчитися слухати себе», слід постійно багато працювати над собою, адже, щоби щось сказати людям, потрібно мати що сказати.

Рівняни матимуть унікальну можливість 22 липня в міському парку Шевченка побачити і почути відомих українських поетів і письменників, відчути атмосферу творчого дружнього спілкування, долучитися до  поетичного дійства, розширити коло знайомств.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews