«Батьківщинівці» взяли участь у відкритті відреставрованої хати, де відбувався ІІІ Надзвичайний Великий Збір ОУН

27.08.2018 15:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

На хуторі Веснівка, що поблизу села Золота Слобода Козівського району відзначили 75-ту річницю Третього Надзвичайного Великикого Збіру ОУН.

З розповідей істориків відомо, що саме тут Провід ОУН прийняв важливі постанови про боротьбу українських націоналістів проти фашизму та більшовизму, становлення українського народу і його незалежності.

 «Перший збір ОУН відбувся у Відні, другий  – у Кракові, а третій у нас на Тернопільщині. Важливість цього Збору полягає в тому, що на ньому прийняли рішення про збройну боротьбу і з німцями, і з росіянами. І саме на цьому Зборі головнокомандувачем Української Повстанської Армії обрали Романа Шухевича», - зазначив голова Козівської районної ради, очільник районного партосередку ВО «Батьківщина» Петро Репела.

До відзначення урочистих заходів у селі Золота Слобода відновили криївку, де переховувались націоналісти та встановили пам’ятний знак на місці, де відбувався збір делегатів Третього Надзвичайного Збору. Крім того, додав Петро Репела, відновили інфраструктуру села.

«Козівщина – це повстанський край, адже після завершення роботи Надзвичайного Збору увесь провід ОУН перейшлов у село Бишки, де до 1945 року знаходився штаб УПА на чолі з Романом Шухевичем. Наступного року ми плануємо на цій території будівництво музею національно-патріотичної боротьби», - розповів Петро Репела.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews