Скандал щодо супермаркету АТБ в Франківську

05.09.2018 12:10   Опубліковано : Софія Скиба
Джерело: IfNews

Депутат Івано-Франківської міської ради у 2017 році спочатку придбав приміщення за 5 мільйонів гривень, а потім перепродав його за 24,3 мільйони гривень. 

Все б нічого, та обранець не вніс в декларацію повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, згідно законодавства.

Депутат Івано-Франківської міської ради від “Об’єднання “Самопоміч” Петро Гречанюк вказав у декларації за 2017 рік значний дохід від продажу нерухомості. Обранець задекларував понад 24,3 мільйони гривень від ТОВ “Ріел Істейт” – корпорації, що володіє мережею супермаркетів “АТБ”. Ці кошти він отримав як “дохід від відчуження нерухомого майна”, пише ЦПС.

У декларації за 2017 рік Петро Гречанюк вказав, що здійснив видаток на придбання нежитлового приміщення площею 1658,54 квадратних метри в Івано-Франківську, за адресою вул. Івасюка, 7. Депутат має право на 65% вартості цього приміщення. Витратив на нього понад 5,1 мільйони гривень. Попри те, що датою набуття приміщення стало 24 лютого 2017 року, а сума, витрачена на придбання, в рази перевищила 50 неоподаткованих мінімумів – депутат не подав інформацію про суттєві зміни в майновому стані, згідно інструкції НАЗК.

Також, згідно інформації про видатки депутата – це ж приміщення він і продав супермаркету “АТБ”, уже за 24,3 мільйони гривень. І за цією ж адресою відкрили в Івано-Франківську перший супермаркет мережі 1 листопада 2017 року. Це свідчить про те, що і отриманий прибуток депутат не вніс як суттєві зміни у майновому стані.

Згідно Інструкції НАЗК щодо подання е-декларацій, та 52-ї статті Закону України “Про запобігання корупції” – декларант, що здійснив видаток, або отримав прибуток більший, ніж 50 прожиткових мінімумів, зобов’язаний у десятиденний термін подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані до НАЗК. Ці зміни публікуються на сайті НАЗК. Проте, Гречанюк цього не зробив.

Загалом дохід депутата і його родини у 2017 році склав майже 26 мільйонів гривень, що дозволило йому очолити топ найбільших доходів серед депутатів Івано-Франківської міської ради. Найближчий його конкурент за доходами – Володимир Яблонь з БПП, який у 2017 році заробив трохи більше 6-ти мільйонів. А за підсумками роботи Івано-Франківської міської ради в 2017 році Гречанюк потрапив до топ-прогульників, пропустивши за рік 36,3% сесійних засідань та 40% засідань постійної депутатської комісії з питань ЖКГ.

У порівнянні із 2016-м роком дохід родини колосально зріс – два роки тому родина депутата заробила всього трохи більше 320 тисяч гривень. Також минулого року депутат “відзначився” купівлею квартир та земельних ділянок за заниженими цінами.

Петро Гречанюк – голова товариства “МЖК Експрес-24”. Фірма займається будівництвом. У декларації 2016 року депутат вказав, що він та дружина придбали 5 квартир, середня вартість квадратного метра склала 2 850 гривень. У той час, як компанія, якою керує Гречанюк продає квартири по 10 000 за квадратний метр. Тоді депутат пояснив, що придбані квартири насправді є мансардними і призначені для проживання будівельників.

Окрім того, в 2016 році Гречанюк придбав дві земельні ділянки загальною площею 14 соток за 123 тисячі гривень у селі Поляниця поряд з ТК Буковель. У той час, як аналогічні ділянки коштували від 60 тисяч доларів США. Таку дешеву ціну Гречанюк пояснив розташуванням землі – мовляв земля знаходиться поряд з кладовищем.

Загалом, згідно аналізу декларацій останніх років, доходи родини Гречанюка значно зросли – у 2014 році депутат заробив всього 41 тисячу гривень, у 2015 – 52 тисячі, у 2016 році родина сумарно заробила 321 тисячу, а у 2017 депутат очолив рейтинг найбільших прибутків серед депутатів Івано-Франківської міськради з доходом у майже 26 мільйонів гривень, продавши приміщення у 5 разів дорожче, ніж купив у тому ж році.

 


Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews