Тернопільські медики: кава корисна чи шкідлива?

28.09.2018 09:13   Опубліковано : Катерина Богуславська
Джерело: TeNews

Тернопільські лікарі зауважують, що кава здавна є напоєм, який вабить чудовим ароматом і часто  підбадьорює. Однак є чимало думок як про користь цього напою, так і про шкоду, тому варто чи не варто пити каву – дискусія триває досі. 

«Об'єктивна сторона говорить нам, що є приблизно 20% людей, яким кава категорично не підходить. Це закладено на рівні генів. Для даної категорії цей продукт є сильно збудливим, впливає на серце, викликає тахікардію і т.інш.

При цьому є частина людей, на яких кава взагалі ніяк не діє. Вони можуть пити її вранці, вдень і ввечері. Однак від кофеїну є деякі ефекти, які все ж необхідно враховувати. ВООЗ рекомендувала обмежити споживання цього напою до 1 чашки на день. Причому це має бути або свіжозаварена кава, або зроблена в хорошій кавомашині, а не розчинна або декофенізіована. До речі, багато хто думає, що якщо прибрати кофеїн зі складу кави, то вийде абсолютно нешкідливий для здоров'я продукт. Це не так, така кава проходить дуже серйозну хімічну обробку і нічого корисного не несе.

Якщо ви п'єте каву, то нехай це буде еспресо, хоча можна дозволити собі і капучино. У будь-якому випадку її обов'язково треба запивати склянкою води, оскільки поряд з різними ефектами, які несе цей напій, він є сечогінний. Стакан води компенсує втрату рідини.

Можна знайти інформацію про те, що кава володіє антираковим ефектом. Але подібний вплив доведено на дуже високих дозах концентрованого кофеїну. Випиваючи нашу каву, ви його точно не доб'єтеся»,  розповідає Заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Юрій Дементьєв.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews