Аграрна Тернопільщина: Осінній нелегкий марафон

29.10.2018 14:13   Опубліковано : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

Кожний погожий жовтневий день, що зменшується щодня за тривалістю для сільських трудівників на вагу золота. Урожай рахують восени і треба оперативно та якісно провести увесь польовий комплекс. Сьогодні на повістці дня для колективу сільгоспвиробників ТзоВ «Бучачагрохлібпром» , яким керує відомий в Україні аграрник, Герой України, заслужений працівник сільського господарства України Петро Гадз. В агроформуванні уже завершили збирання соняшнику, сої. Через два- три дні від урожаю качанистої звільнять останніх 300 гектарів. Всього у нинішньому році кукурудзу імпортних сортів та гібридів вирощували на площі понад 3 тисячі гектарів. Вона порадувала місцевих трудівників, правда свої позитивні корективи внесли липневі опади, що значно прискорили ріст стебла, а згодом і дозрівання кукурудзи. Її у заліковій вазі зібрали по 12,5 тонн з гектара- це своєрідний рекорд цієї культури на полях ТзОВ «Бучачагрохлібпром».

Однак, треба проводити своєчасний догляд за посівами озимого ріпаку, озимої пшениці та ячменю. Завершують механізатори відомого сільгосптовариства зяблеву й глибоку оранку.

- Окрім того не слід забувати про тваринництво, кормозаготівлю, підготовку усього господарського і виробничого комплексу до зими, як агротовариства, так також соціальним об’єктам населених пунктів, де орендуємо і обробляємо землю,-вважає Петро Гадз.

null

- Головне вчасно із дотриманням усіх новітніх технологій, сучасної європейської науки, а також у добре вироблений грунт заробили насіння вітчизняних та імпортних сортів та гібридів, які уже добре зарекомендували себе на бучацьких полях озимої пшениці, ячменю. Озимий клин тільки колоскових культур склав 8,5 тис га, зокрема, озимої пшениці понад 6 тис га, з якої до 50 відсотків вітчизняної селекції,- каже заступник директора з рослинництва Тарас Швець. Прекрасно зійшли сходи озимого ріпаку, якого маємо майже півтора тисячі гектарів, а також увесь озимий клин пшениці та ячменю. Щоденно на посівній- 2019 року було задіяно майже два десятка посівних агрегатів, до сорока транспортних одиниць, а головне професійні відповідальні й старанні мехнізатори. Ми маємо потужний насіннєвий завод, де керує досвідчений агроном, агроменеджер нового покоління Михайло Євусяк. І високо дотримуємося своєї марки «Насіння з Бучача - гарантія вашого урожаю». Тепер понад десять комбайнів у дві зміни працюють на звільненні площ від сої, якої збираємо з гектара 35-33 центнера. Добре й зародила олійна й прибуткова культура- соняшник його вже повністю зібрали з ланів, за підрахунками спеціалістів, його намолочують понад три з половини тонни з гектара.

Агроном-інспектор ТзОВ «Бучачагрохлібпром» Леонід Усатюк у свій час випускник , одного з найкращого на Україні Уманського сільськогосподарського інституту, спеціаліст високого класу, що чотири десяти літ присвятив нелегкому хліборобському ремеслу сьогодні денно на бурякових гонах сільгосппідприємства. Плантації солодких коренів займають понад 3 тисячі гектарів, у заліковій вазі з кожного із них отримають 540-550 центнерів, що на 60 цнт за га більше обласного середнього показника. Постійно на збиранні цукристих працюють п’ять потужних імпортних бурякозбиральних комплекси марки «Холмер» та « Ропа», навантажувальна і транспортна техніка, відповідні технічні й інженерні підрозділи. Серед комбайнерів за старанність високу якість копання він відзначає досвідченого комбайнера Василя Молодана.

-Маючи таку потужну техніку, відповідні технічні ресурси, щодня ми могли відвантажувати на Чортківське виробництво ТОВ « Радехів- цукор» до п’яти тисяч тонн цукросировини так доводиться транспортувати від півтора до двох з половиною тисяч тонн, що удвічі менше. Переробник не дотримується графіка, а сільгоспвиробник терпить втрачається дорогоцінний час, техніка працює у півсили головне люди спішать до холодів й морозів, й негоди зібрати увесь вирощений і якісний урожай. Поки- що ТОВ «Радехів-цукор» монополіст з переробки солодких коренів

Зауважу, що сільгоспвиробники області на чотири цукрових заводи у Чортків, Хоростків. Збараж й Козову вже відтранспортували понад 750 тисяч тонн цукросировини, а цукровари наварили до 230 тисяч тонн цукру- піску. Який на початку виробничого сезону значно впав у ціні тепер за 50- кілограмовий мішок солодких кристалів коштує 500- 530 грн. А вряди- годи ,що така ціна збережеться до кінця року. В області в сільгосппідприємствах та великих фермерських господарствах тривають « бурякові жнива» зібрано солодкі корені майже на 60 відсотках засіяних площ. Ї вся увага, пам’ятаючи прорахунки в організації, транспортуванні минулих років, А на жаль цей процес цьогоріч продовжується. У бурякосіюючих господарствах області в кагатах впродовж асфальтованих і польових доріг нагромадилося майже до 100 тисяч тонн цукросировин, яка втрачає і якість. і вагу і цукристість. Аграрії краю терплять значні фінансові збитки, у півсили використовується потужна бурякозбиральна техніка й допоміжні механізми, простоює в довжелезних чергах біля цукрозаводів у Чорткові, Хоросткові, Збаражі й Козові транспорт, який можна залучити до інших робіт осіннього комплексу. Сільгосппідприємствав через незлагоджені дії партнерів переробників посиленими темпами збирають те, що вирощували й усі працюють на совість, від рядового трудівника до керівника.

null

Ярослав Бачинський,
фото автора.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews