Аграрна Тернопільщина:  Стара слава нову любить

20.11.2018 09:43   Опубліковано : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

Лановецький район завжди славився стабільними і досить успішними показниками  серед інших районів області, у важливій галузі- тваринництво. Сюди на молочні ферми, відгодівельники і свинокомплекси приїжджали багаточисельні делегації колег, аграріїв не лише з усіх регіонів України, але сусідньої Молдови, Білорусі, Литви, і навіть Естонії. Справедливо у народі кажуть, що стара слава нову любить. Хто може, знає і уміє з того й більше запитують, і більше надіються. Ланівчани і зараз не пасуть задніх, а у числі лідерів Тернопільщини саме з виробництва молока та м’яса. На  1 листопада ц. р. чисельність усього поголів’я великої рогатої худоби склала 4482 голів, з них 2263 корови в усіх господарства району. Визначальну роль у цій галузі відіграє ПСП «Агрофірма «Горинь» - 2746 ВРХ, в тому числі 1392 корів. Найпотужніша фабрика  виробництва молока і м’яса у районі й загалом на Тернопільщині (керівник, заслужений працівник сільського господарства України, кавалер орденів «За заслуги» Осип Гасюк).

Місцеві трудівники  галузі, якою охоплено дев’ять  сільгосптовариств  району  , за десять місяців виробили  125722 цнт молока, або на12756 цнт більше, ніж торік,31493 цнт м’яса. Звідси З Лановецького району кожна друга літра молока надходить на молокозаводи області й сусідніх регіонів інших областей-екстра- класу. Саме,  високу якість, базисну жирність важливого продукту харчування, належну годівлю й утримування тварин, і санітарно- ветеринарний захист приміщень, територій забезпечують місцеві зооветспеціалістів. Вдумливо, раціонально і з перспективою  на майбутнє трудяться тваринники агрофірми « Горинь» ( директор Осип Гасюк).  На фермах сіл Борсуки, Снігурівка, Нападівка, Синівці  утримують і вирощують високопродуктивних 1392 корови породи українська чорно-ряба, червоно-ряба. Торік річний надій на корову склав 6750 кг молока. А з початку нинішнього року вже надоєно 7103 кг молока на корову. Загалом  станом на 1.11 ц. р.  нинішнього року в агрофірмі «Горинь» вироблено 98589 цнт молока та 2977 цнт м’яса. з цих основних показників намітився значний плюс, зокрема, 12670 цнт, а м’яса 209 цнт більше  до минулорічного відповідного періоду.

Впродовж останнього часу  значно збільшили  поголів’я великої рогатої худоби, так і дійного стада в ТОВ «Нове життя», ПП «Прогрес К» ПСП «Перемога», ПСГП імені Шевченка.

В останньому на буглівських тваринницьких приміщеннях утримують 386 голів великої рогатої худоби з них  206 дійних корів. Директор місцевого агропідприємства, заслужений працівник сільського господарства України Микола Богатюк вважає, що тваринництво-основа багатовекторної сільської господарки. Саме у цій галузі працює до 30 місцевих жителів, які мають стабільну роботу, гідну зарплату, належні побутові умови і повагу односельчан. З початку року вироблено і  реалізовано на переробні  харчові підприємства Тернопільщини 5521 цнт молока,313 цнт  м’яса.

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews