Заявили про злочин, а до суду не приходять

29.11.2018 08:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: НОВА...

Уже два місяці кримінальна справа проти керівника Тернопільського осередку ГО «Ідея нації» Олексія Станька, учасника АТО, громадського активіста Михайла Іваненка та тернопільського адвоката Андрія Бутенка в Тернопільському міськрайонному суді, проте до розгляду по суті ще не приступили. Річ у тім, що на засідання не з’являються троє потерпілих підприємців, які звинуватили активістів у вимаганні грошей. Правоохоронці затримали Олексія Станька, Михайла Іваненка та адвоката 31 січня цього року. Обвинувачувані заперечують свою причетність до факту вимагання грошей. На їх підтримку свого часу виступили місцеві активісти, проводили мітинги з вимогами їх звільнення з-під варти, пікетували прокуратуру. Якийсь час затримані перебували за ґратами, згодом суд відпустив Михайла під грошову заставу у розмірі 1 млн. грн., а Олексій вийшов на волю без внесення застави, - пише НОВА...

— Розгляд справи затягують так звані потерпілі. Дивує те, що вони заявили про нібито вимагання у них грошей, а тепер ігнорують судові засідання, — зазначив Олексій Станько. — Кілька разів було призначене засідання, але його щоразу переносять. Одного разу потерпілі прибули, але не як звичайні учасники процесу, а в супроводі поліції, через службовий вхід. І це не була примусова доставка. Після того, як учасник АТО Микола Сивирин подав клопотання про взяття Іваненка на поруки, суддя Багрій запитав думку потерпілих, вони сказали, що не заперечують, як і стосовно інших обвинувачуваних. Підприємці наголосили у суді, що на них ніхто з нас не здійснює тиску. Така поведінка заявників по справі сильно обурила прокурора, він навіть здивовано запитав, на чиєму вони боці. Після того вже двічі переносили засідання. Минулого разу суддя заявив, що буде накладати штрафні санкції на підприємців за те, що не з’являються до суду. До речі, один із так званих потерпілих написав заяву, щоб справу слухали без його участі, оскільки він їде за кордон. Ми готові працювати, доводити свою невинуватість, хочемо, щоб суд нарешті приступив до вивчення матеріалів. А в матеріалах — абсурдні звинувачення. До того ж, прокуратурою було допущено ряд процесуальних порушень. Правоохоронним органам вигідно, щоб ми були у підвішеному стані, бо ми занадто багато знаємо. Коли справа буде розглянута в суді, ми обов’язково звертатимемось до суду із позовами на відшкодування моральної шкоди. Через фабрикування нашої справи може піти з посади не один посадовець. І ми доб’ємося цього!

— Справа проти Станька та Іваненка — надумана, шита білими нитками, по ній немає жодних доказів. Не знаю, чим прокурор буде оперувати в суді, — наголосив адвокат Олексія Микола Кремінець. — У матеріалах не знаходимо факту, в якому звинувачують активістів. Якщо хтось і брав гроші, то, може, щось мав на думці, але який стосунок до того Олексія? Олексій ні в кого не вимагав грошей, йому ніхто нічого не передавав.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: НОВА...