Інна Собко

Інна Собко

журналіст, кореспондент м. Острог

Як студенти Варшавського університету впорядковували польський цвинтар в Острозі (Фото)

29.11.2018 22:03   Автор : Інна Собко
Джерело: RvNews

Упродовж тижня, з 21 по 28 листопада, волонтери – студенти Центру східноєвропейських студій Варшавського університету – прибирали польське кладовище в Острозі.

null
Фото авторки

 

null
Фото авторки

Організував акцію викладач Варшавського університету, почесний професор кафедри політології та національної безпеки Національного університету «Острозька академія», дослідник українсько-польських відносин, автор низки книг, полковник запасу Тадеуш Кшонстек.

Учасники експедиції розчищали чагарники, вирубували дерева на території старого кладовища, яке розташоване на околицях міста. Воно вже багато років не функціонує. На кладовищі поховані солдати 14-го піхотного полку Війська Польського, які загинули 1920 року в боях із військовими частинами більшовицької Росії. Практично всі поховання були зруйновані після Другої світової війни.

- Таку акцію ми проводимо вже вдруге. Чотири роки тому я відвідав це кладовище, яке практично було перетворено на суцільний чагарник. Про те, що в Острозі є поховання польських солдат, мені розповідав дідусь, який також воював 1920 року біля Ізяслава та жив у казармах  Острога. Побачивши критичний стан поховань, я поставив собі за мету впорядкувати кладовище. Ця праця дуже символічна, адже в контексті розбіжностей між владою Польщі та України на фоні історичної політики ми показуємо, що можна інакше розмовляти про минуле.  Більше того, незабаром у Києві відбудеться засідання польсько-української комісії зі складних історичних проблем, під час якої я хочу запропонувати організувати створення міжнародної програми для польських та українських студентів «З’єднання через працю». Подібну програму між Польщею та Німеччиною у нас реалізовують уже декілька десятиліть. Вона має хороші результати. Нам не потрібно чекати, коли керівники держави потиснуть один одному руки, необхідно тут і зараз знаходити компроміси, – наголосив Тадеуш Кшонстек.

Також керівник групи, полковник Кшонстек організував для студентів екскурсію містом, аби ознайомити молодь з історією древнього Острога.

null
Фото авторки

 

null
Фото авторки

- Я щиро вдячний ректорату Національного університету «Острозька академія» за надане житло та Острозькій міській раді за сприяння в роботі на кладовищі. Нам вдалося зробити дуже багато, зокрема було закрито велику дірку в склепінні могили солдатів 14-го піхотного полку. Але найбільш приємно, що тепер частину кладовища підтримують у порядку, – підкреслив полковник.

Тим часом впорядкуванням римо-католицького цвинтаря також займаються волонтери, учасники Польського товариства «Волинський мотоциклетний рейд» та прихожани костелу Успіння Діви Марії.

null
Фото авторки

 

null
Фото авторки

 

null
Фото авторки

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews