Іван Ковалик: Створення Єдиної Помісної Церкви — питання не лише відновлення історичної справедливості, а й національної безпеки

11.12.2018 11:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Церква наділена могутньою силою привити любов до рідного народу, навчити відстоювати інтереси своєї Батьківщини, вшановувати Героїв країни минулого й сучасності. Влучно про це сказав Отто фон Бісмарк: «Війни виграють не військові генерали, а вчителі та парафіяльні священики».

Створення Єдиної Помісної Церкви в Україні — визначальне питання розбудови успішної, самодостатньої держави. Тільки цей історично вагомий крок зможе нівелювати вплив Росії, що вже не одне століття використовує Церкву як інструмент нав’язування людям своєї імперської ідеології, переконаний голова громадської організації «Вільні Люди» Іван Ковалик. В ексклюзивному інтерв’ю він дає відповіді на актуальні питання, що сьогодні цікавлять багатьох жителів Тернопільщини.

«Реванш Росії в Україні може відбутися через політиків «п’ятої колони»

Всеукраїнська мережа «Вільні Люди», яку ви представляєте протягом останніх років, проводить кампанію «Стоп реванш». Які завдання перед собою ставите?

– Головна мета цієї кампанії – не допустити повернення російської агентури до влади в Україні. Як не прикро, все, що сьогодні відбувається в нашій державі, так чи інакше залежить від взаємин, які у нас склалися з Російською Федерацією. Навіть після Революції Гідності, північний сусід не збирається випускати Україну з орбіти свого впливу. Відступати ворог не збирається, про що свідчать події на Сході та в Азовському морі. Та разом з тим добре усвідомлює: збройним шляхом завоювати Україну не вдасться. Росія намагається вести проти нас гібридну війну, суть якої полягає у тому, аби привести до керівництва нашої держави людей, які відстоюватимуть винятково її інтереси. Подібне ми вже бачили у роки правління Януковича.

Реванш Росії в Україні може відбутися через політиків «п’ятої колони», куратором яких є Віктор Медведчук, а також проросійських партій «За життя», «Опозиційний блок». Окрім того, за допомогою певних осіб, які умовно агітуючи за мир, фактично закликають до встановлення домовленостей та компромісів з Росією.

Як ефективний метод впливу ворог використовує ще й засоби масової інформації: телеканали «Інтер», «112», «News One», які ми вимагаємо закрити. «Вільні люди» неодноразово звертались до проукраїнських політиків з вимогою бойкотувати ці канали. Практично три роки боротьби дали свій результат – громадськість та політики звернули увагу на діяльність цих відверто сепаратистських ЗМІ і рішення було винесено на рівень парламенту. 4 жовтня Верховна рада проголосувала за звернення до РНБО та Президента щодо застосування санкцій проти «112» та «NewsOne». Мета Постанови – створення передумов для прийняття рішення РНБОУ про застосування персональних економічних санкцій проти власників телеканалів за створення загроз національним інтересам. На жаль, РНБО досі не розглянула відповідну постанову.

Беззаперечним є вплив й бізнесових структур. Проросійські компанії та монополії, зокрема, в енергетичній сфері, є фінансовою базою підтримки проросійських політиків. На наше переконання, структура їхньої власності має бути змінена.

26 листопада ви провели круглий стіл на тему: «Тернопільщина в контексті створення української помісної православної церкви». Як результат — створена громадська платформа «Тернопільщина за українську помісну православну церкву». Якою буде подальша робота у цьому напрямку?

– Участь у цьому заході обласного рівня взяли представники громадських організацій, духовенство, військові добровольці, історики. Ми обговорили проблемні питання, що сьогодні на часі, серед яких — об’єднання нашого народу навколо створення Єдиної Помісної Церкви. Плануємо направити відповідні письмові звернення до кожного священика, який має у своєму віданні парафію, для того щоб він доніс важливість створення Єдиної Помісної Православної Церкви своїм релігійним громадам.

Також ми будемо їздити по селах, які вагаються й досі не визначилися, аби доступно пояснити людям сам процес створення Єдиної Помісної Православної Церкви. Варто наголосити: у житті тієї чи іншої релігійної громади не відбудеться жодних  кардинальних змін, зміниться лише саме підпорядкування. Керівництво Єдиної Помісної Православної Церкви вже не спілкуватиметься з Константинополем через російську Православну Церкву, — комунікація відбуватиметься напряму.

До слова, протягом останніх місяців спостерігалося декілька спроб дестабілізувати ситуацію саме на релігійному підгрунті. Для прикладу, коли учасники хресної ходи Московського патріархату одягнули футболки з провокативними написами «готовтесь к войне». Також у соцмережах ширилася інформація про начебто вивіз із Почаївської лаври релігійних святинь…  Все це робилося для того, щоб спровокувати силове протистояння, яке могло б слугувати стримуючим фактором для надання Україні Томосу. Проте цей етап ми, дякувати Богу, гідно здолали. Тепер завдання, яке ми ставимо перед собою: зробити так, щоб всі православні віряни в Україні об’єдналися у рамках створення Єдиної Помісної Церкви.

Ще одна з ключових тез круглого столу — громадськість Тернопільщини повинна максимально посприяти тому, аби віряни та духовенство взяли участь в об’єднавчому Соборі, яке відбудеться 15 грудня.

«Церква — це один з ключових інструментів впливу, за допомогою якого Росія намагається завойовувати свідомість людей»

Як вважаєте, чому УПЦ (мп) відмовилась від участі в Соборі?  

– Значна частина вищого духовенства Української Православної Церкви Московського Патріархату працює у контексті, нав’язаному керівництвом Росії та її Церкви, яке звісно ж не хоче, аби священнослужителі брали участь у заходах, що мають на меті консолідацію українського народу.

Чому Росія всіма силами намагається зірвати процес створення помісної православної церкви?

– Протягом багатьох років Росія доводила Вселенському Патріарху, що у випадку створення в Україні Єдиної Помісної Церкви почнеться релігійна війна. Проте лише після гарантій з боку найвищого керівництва нашої держави — Президента і Верховної Ради — Патріарх Варфоломій прийняв рішення, що перепон для створення Єдиної Помісної Церкви в Україні немає.

Загалом це питання не лише відновлення історичної справедливості, а й національної безпеки. Адже коли буде сформована Єдина Українська Церква, яка говоритиме від імені всіх православних християн, ми зможемо позиціонувати себе як повноцінна, незалежна й самодостатня держава.  

Церква — це один з ключових інструментів впливу, за допомогою якого Росія намагається завойовувати свідомість людей. Та після створення Єдиної Помісної Церкви, Російська Православна Церква втратить контроль над парафіями Української Православної Церкви Московського Патріархату, яких в Україні налічується понад 12,5 тисяч. А це тисячі наших співгромадян, які в силу історичних обставин стали вірянами релігійної організації, що не працює на укріплення нашої держави, а навпаки поширює дестабілізаційні речі.  Віряни можуть по-іншому ставитися до агресії Російської Федерації, факт якої тут заперечується взагалі. Крім того, Церква Московського Патріархату стверджує, що прихожани інших церков є відступниками. Все це може провокувати протистояння і перешкоджати об’єднанню православних конфесій у Єдину Помісну Церкву.

Сьогодні значна кількість духовних святинь перебуває в оренді УПЦ (мп). Яка, на вашу думку, має бути їхня доля після створення помісної церкви?

– Українські святині, які перебувають у власності держави мають бути передані Помісній церкві після проведення Об’єднавчого Собору. Це буде історично справедливе рішення.

Від початку незалежності України проросійські політики створювали сприятливі умови для діяльності УПЦ (мп). Тож Українській Православній Церкві Московського Патріархату були створені всі умови для переходу в їхнє підпорядкування великої кількості релігйних святинь. Серед них: Києво-Печерська Лавра, Почаївська Лавра. Остання розташована на території Тернопільщини, тож для нас це питання завжди було актуальне. Українська Православна Церква Московського Патріархату — в меншості серед інших православних конфесій на Тернопільщині. Проте, як не парадоксально у своєму віданні має найбільшу в області православну святиню. І це несправедливо, що віряни інших конфесій не мають доступу до проведення там служб чи релігійних обрядів.

Зважаючи на те, що довгий час Свято-Успенською Почаївською Лаврою, яка є державною пам’яткою архітектури та історичною цінністю, безконтрольно та на власний розсуд розпоряджалася місцева релігійна громада, 5 грудня комісія Кременецько-Почаївського ДІАЗу провела ревізію. Фахівці перевірили наявність об’єктів культурної спадщини, які повинні знаходитися тут відповідно до реєстру.

За нашою інформацією, при проведенні перевірки, представники комісії виявили недостачу державного майна значної культурної й історичної цінності. Тож ми, громадяни України, вимагаємо від правоохоронних органів області відкрити за вказаним фактом кримінальне провадження та провести повну, детальну перевірку зазначених обставин зникнення матеріальних цінностей із Свято-Успенської Почаївської Лаври, знайти винних у викраденні предметів культурної спадщини, або осіб, чия злочинна недбалість призвела до їхнього зникнення. А також виявити місцезнаходження зазначених цінностей і вжити всіх можливих заходів для їх повернення.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews