Анна Легка

Анна Легка

журналіст

Про що розповідають рукописи музею села Кунин на Здолбунівщині

19.12.2018 23:30   Автор : Анна Легка
Джерело: RvNews

Бібліотекарка із села Кунин, що на Здолбунівщині, Світлана Більчук (на фото) стала ініціатором того, аби в хатині, що на церковному подвір’ї, створити музей історії села, в якому експонуються старі фотографії його мешканців, церковна література. Тож тепер т кожен охочий може ці експонати оглянути.

На горищі місцевої церкви та у жителів села виявилося багато древніх артефактів, які б могли бути втрачені, якби ентузіасти не взялися б за їх упорядковування.

null
Бібліотекарка Світлана Більчук, яка надихнула громаду створити музей села. Фото авторки

Для приміщення музею вирішили обрати церковний будиночок. Для того, аби в ньому можна було утримувати експонати, його довелося реконструювати. А Світлана Більчук написала і виграла відповідний проект, завдяки якому змогли придбати музейні вітрини. Тепер сільська громада працює над тим, аби зробити у музеї опалення, аби цінні речі, котрі там виставляються на огляд, перебували в оптимальних умовах.

null
Унікальний рушник 1937 року, вишитий місцевою жителькою Анастасією Андрощук. Фото авторки

– Одним із найцікавіших і найцінніших шедеврів, який пощастило отримати музею, – каже Світлана Більчук, – є рушник, вишитий у 1937 році мешканкою села Кунин Анастасією Андрощук. Він оповитий легендами. На полотні дівчина зобразила себе та свого нареченого. Після того, як вони побралися, рушник почепили у хаті. Господар перебував у лавах УПА. Його саме не було вдома, коли в хату зайшли німецькі солдати. Вони побачили на рушникові вишитий тризуб і почали вивідувати у господині, де її чоловік. Того разу минулося, однак жінка вирішила випороти тризуб і замість нього вишила весільну корону. Такі рушники зараз дуже пильно вивчаються етнографістами. Тому, можна сказати, що сільському музею дуже пощастило мати у себе такий експонат. 

null
Фото авторки

 

null

 

null
Унікальні богослужбові книги, найстарішій з яких уже майже 375 років

Також у музеї можна побачити вцілілі стародруки 1646 року – богослужбові книги та документи. Попри те, що більшість із них знаходили на різних горищах, все одно вони гарно збереглися.

null
 

 

null
Фото авторки

Можна побачити тут також багато фотографій відомих людей, не лише в Україні, а й у світі, які свого часу мешкали або якимось чином пов’язані з Кунином. Це зокрема батько Бориса Тена Василь Іванович Хомичевський, який був священиком місцевої Свято-Георгіївської церкви. Служив тут і відомий далеко за межами області священик Яків Федотов, родина якого присвятила себе боротьбі за незалежність України. Тож тут є як їхні портрети, так і їхні документи, листи тощо.

Світлана Більчук зробила сенсаційну заяву:

– Вважається, що Борис Тен (Микола Васильович Хомичевський) народився у Дермані. Тепер, досліджуючи метричні книги, цього точно не скаже ніхто. Зазначено, що Микола жив у Кунині. У кліровій книзі, заповненій рукою самого Василя Хомичевського, зроблено запис про народження сина Миколи. Його мати була родом із Дерманя. Могло таке статися, що вона поїхала народжувати у Дермань. Але це не точно. Потрібно досліджувати архівні документи, – розповідає бібліотекарка місцевої ПШБ та активістка села  пані Світлана.

Тож не сумніваємося, що незабаром ми й наші читачі почуємо нові цікаві подробиці про наукові відкриття сільської бібліотекарки. Як виявилося, навіть таке невеличке село як Кунин може мати цікавенну історію.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews