Як в Острозі Святого Миколая шукали

20.12.2018 10:08   Опубліковано : Інна Собко
Джерело: RvNews

Казка може бути ближчою, аніж ми думаємо. Напевно саме з такими переконаннями працівники Музею історії Острозької академії, Туристично-інформаційного центру Острога та Центру культури та дозвілля бралися за організацію сімейної театралізованої екскурсії-квесту «У пошуках Святого Миколая».

Цікава пригода спостерігали острожани увечері 18 грудня. Спробувати знайти улюбленця малечі зібралося чимало мешканців Острога. Розпочалася екскурсія біля міської дитячої бібліотеки. Провідником у казковий світ пошуків Миколая був працівник Музею історії НаУОА, ініціатор та автор події Андрій Брижук.

null
 Фото Інни Собко

 

null
 Фото Інни Собко

 

null
 Фото Інни Собко

Спочатку острожани завітали до містичної канцелярії Святого Миколая, де заклопотаний Ангелик (роль виконувала Анастасія Драчук) перебирав листи від діток. До речі, серед юних екскурсантів знайшлися ті, хто вже бував у цій залі та знайомився з помічниками Миколая.

null
 Фото Інни Собко

Отримавши завдання та підказки від Ангела, учасники екскурсії-квесту продовжили пошуки святого. Настанови з канцелярії привели мандрівників до цеху пакування подарунків. Там на всіх чекали начальниця цеху (Галина Скрипковська ) та її помічники (Єва та Марк Балашови). Для господині майстерні екскурсанти передали книги з листами дітей, які дбайливо впродовж усього року збирав Ангелик. Запитавши присутніх чи добре вони себе поводили, вона поспішила до роботи, аби встигнути запакувати всі гостинці.

null
 Фото Інни Собко

Продовжилася подорож до господи міського броваря (Богдан Новак), який чекав усіх на подвір’ї Острозької міської ради. Своїм гостям він запропонував зігрітися теплим напоєм, приготовленим за давнім рецептом, яким, до речі, теж поділився, а також порадив мандрівникам слідувати за вогником, який приведе їх до наступної підказки.

null
 Фото Інни Собко

 

null
 Фото Інни Собко

Дослухавшись його слів, казкова мандрівка привела острожан у парк Шевченка, де якраз готував різочки для неслухняних студентів Дем’ян Наливайко (Віталій Бондарчук).

null
 Фото Інни Собко

 

null
 Фото Інни Собко

Запитавши мандрівників, куди вони прямують, побажав їм не брати приклад із нечемних студентів, а слідувати чітко за вказаним маршрутом. Заодно попросив передати ікону Святого Миколая (репродукція роботи Юрія Нікітіна) у храм.

null
 Фото Інни Собко

Підказки героїв, яких екскурсанти зустрічали на своєму шляху, привели їх до Свято-Миколаївського церкви. Там допитливих шукачів зустрів настоятель отець Юрій (Лукашик). Заздалегідь екскурсовод Андрій Брижук розповів для мандрівників історію найстарішого й водночас найновішого храму Острога.

null
 Фото Інни Собко

У церкві отець Юрій привітав усіх із прийдешніми святами та розповів про справжнє диво – відновлення острожанами Свято-Миколаївської церкви. Також він наголосив, що цього вечора відбулася унікальна подія – перша екскурсія у відновленій церкві. Настоятель храму запропонував екскурсантам оглянути хори та пригостив усіх гостинцями від Миколая – проскурами.

null
 Фото Інни Собко

Після святого місця на мандрівників чекала несподівана зустріч із підступним чортеням (зіграв Анатолій Хеленюк). За легендою, напередодні він поцупив шапку Миколая і після довгих вмовлянь згодився її віддати тому, хто обіграє його в шахи. Для учасників квесту це не становило багато труднощів. Програвши, казковий герой повернув украдене та сказав, щоб острожани Миколая шукали біля новорічної ялинки.

null
 Фото Інни Собко

Із величезним очікуванням, що ось-ось можна буде побачити того, хто щороку кладе під подушки подарунки, дорослі та діти гайнули на площу міста. Однак наздогнати Миколая острожанам так і не вдалося. У підсумку екскурсовод наголосив, що Святий Миколай завжди поряд нас – у наших добрих вчинках. Та не зважаючи на те, що Миколая, так і не зустріли, ніхто не лишився розчарованим. Малеча та дорослі поспішили додому, аби допомогти святому робити його добрі справи, щоб ті, хто на нього найбільше чекає, уже зранку знайшли під подушкою подаруночки.

null
 Фото Інни Собко

Як зауважили організатори події, до різдвяних свят потрібно готуватися правильно. І, найперше, необхідно подбати про свій настрій. Нічна екскурсія допомогла багатьом налаштуватися на цей прекрасний період див! Ще ввечері, відразу після завершення квест-екскурсії, її учасники у соцмережах поділилися своїми враженнями. Зокрема, на сторінці нашої газети у Facebook Оксана Балашова написала:

- Було дуже цікаво, весело і пізнавально. Діти навіть дорогою додому все розпитували, хто такий Дем’ян Наливайко.

- Чудова екскурсія, неймовірна атмосфера та відчуття справжньої казки і як завжди повна сюрпризів пригода. А Миколай знайшов нас самих, – зауважила Наталія Мантула.

На завершення Андрій Брижук подякував усім, хто прийшов разом із ним шукати Миколая та усім, хто допомагав в організації заходу.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews