Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

Рівненські письменники організували передріздвяну літературну зустріч

З читанням власних літературних творів, виступами співаків і музикантів, розповідями про самобутні національні традиції святкування Різдва у різних регіонах України.

04.01.2019 22:38   Автор : Віра Мельникова
Джерело: RvNews

У передсвятковий день напередодні великого християнського свята Різдва Христового Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України організувала в музеї Уласа Самчука своєрідні літературні читання.  Адже говорили про українські національні традиції, як вони століттями й тисячоліттями забезпечують зв’язують поколінь українців.

У зустрічі взяли участь не лише письменники, але й поціновувачі української літератури. І це вже третя тематична зустріч письменників разом з тими рівнянами, які люблять літературу та прагнуть зустрітися із письменниками. Були присутні на вечірці і журналісти, музиканти та співаки.

null
Фото Віри Мельникової

 

null
Фото Віри Мельникової

Письменники читали власні літературні твори, співаки і музиканти порадували публіку своїми виступами. Всі присутні взяли участь у бесіді на тему національних традицій святкування Різдва у різних частинах нашої великої країни.

Відкрила літературні читання, розповіла про важливе культурологічне значення проведення подібних заходів,  познайомила присутніх з відомими літераторами, що прибули на зустріч голова Рівненської національної  спілки письменників пані Ірина Баковецька-Рачковська.

null
Фото Віри Мельникової

 

null
Фото Віри Мельникової

 

null
Фото Віри Мельникової

 Перед зібранням з вітальним словом виступив голова культурно-просвітницького центру ім. Томаша Сосновського  Ярослав Ковальчук.

Програму вечора вела завідувачка відділу «Літературний музей Уласа Самчука» пані Оксана Семчишина, яка розповіла чимало цікавого про традиції свята у різні періоди життя українського суспільства.

Своїми роздумами, переживаннями щодо святкування і значущості події для усього  християнського світу  поділилися члени НСПУ: Микола Береза, Євген Шморгун, Михайло Степанюк, Олександр Берестяний, Вікторія Климентовська, Юлія Костюкевич, Ірина Одерако, Іванна Голуб, Микола Панченко, а також письменниці з літературного об’єднання, що діє при  НСПУ в Рівненській області пані Віра Мельникова, Євгенія Гембаровська та Софія Шевчук.

null
Фото Віри Мельникової

Учасники святкового дійства мали змогу насолодитися колядками і різдвяними піснями у виконанні Олени Роман та Сергія Парчука – учнів вокальної школи Галини Швидків. А викладач музичної школи за числом 1 ім. Миколи Лисенка Оксана Войтович та її учениця Софія Пшебільська потішили присутніх чудовим злагодженим виконанням  композиції «Щедрик» ( концертмейстер – Ольга Вакуліч). Назар Волощук, член національної Всеукраїнської музичної спілки та Національної спілки кобзарів продемонстрував високий рівень виконання народних пісень на бандурі. 

null
Фото Віри Мельникової

Рівненська творча інтелігенція, поціновувачі художнього слова, народних звичаїв і традицій  цікаво і змістовно провели своє дозвілля. Хочеться вірити, що до існуючих українських традицій святкування народних свят і подій долучиться і молода генерація, цим самим збагативши українську національну культуру і свою духовність.        

null
Фото Віри Мельникової

Українські письменники і поети написали чимало художніх творів про святкування цього великого свята, заснованого на народних традиціях і звичаях свого народу. Всі ми з дитинства полюбляємо безсмертний твір Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом», приправлений таємничою містикою і наївно-щирими народними віруваннями. Незабутні, колоритні картинки традиційного святкування  Різдва українськими  гуцулами постають перед читачем у повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». А яка чарівність і таїнство Різдвяного вечора, справжня магія відчувається у невеличкому, але такому ємному  віршику  «Різдво»  Богдана-Ігоря Антонича? У творах Уласа Самчука талановито відтворено не лише психологію українця, його боротьбу за своє місце серед інших народів («Марія», Волинь»), але й зображено  вікові національні традиції, яких і в наш час намагається дотримуватись населення України. Про це згадали рівненські письменниками, які демонстрували продовження цієї гарної традиції у своїй власній творчості.

null
Фото Віри Мельникової

 

null
Фото надане Вірою Мельниковою

 

null
Фото Віри Мельникової

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews