Різдво: історія та традиції свята, що не можна робити 7 січня (Відео)

07.01.2019 11:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: УНІАН
7 січня відзначають одне з 12 головних церковних свят - Різдво Христове. У всіх храмах у цей день відбуваються святкові різдвяні літургії.

Історія свята Різдва Христового

У цей день віряни відзначають народження Ісуса. Згідно з віровченням, Діва Марія та її чоловік Йосип прийшли до Віфлеєма для участі в переписі населення. Оскільки зупинитися їм було ніде, вони ночували в печері, де був загін для худоби. Тут і народився Ісус, а ясла стали для нього колискою.

Народження Ісуса Христа

Коли народився Ісус, від Віфлеємської зірки почало йти яскраве світло, яке і сповістило світу про народження Спасителя. Світло зірки вказало дорогу й східним мудрецям — волхвам, які щедро обдарували немовля - звідси і бере свій початок традиція дарувати подарунки на Різдво.

Різдво Христове: традиції

За традицією, на Різдво за столом після святкової служби в храмі збирається вся родина, кажучи замість привітання слова: "Христос Рождається! Славімо його!". На цій трапезі розговляються, адже 7 січня – дата закінчення посту, тому господині на цей день готували вже й м'ясні страви.

Головною різдвяною стравою вважається кутя - пшенична або рисова каша, змішана з родзинками, маком, медом, горіхами. Також на столі обов'язково має бути узвар – компот із сухофруктів. 

Святкують Різдво 12 днів, до Водохреща – 19 січня. Цей період називається Святки. Вітати один одного в ці дні прийнято словами: "Христос народився!" - "Славімо Його!".

Також на Різдво Христове прийнято колядувати, а колядників обдаровувати грішми й солодощами.

На це свято в кожному домі також випікали пироги, пряники, колядки - це вироби з житнього прісного тіста з начинкою, якими пригощали колядників.

На Різдво прийнято колядувати / фото УНІАН

Що не можна робити на Різдво 7 січня:

- жодна зі страв на святковому столі не повинна залишитися нескуштованою;

- займатися прибиранням і побутовими справами – вважається, що так людина може закликати нещастя в дім;

- не можна сваритися і лихословити – так ви можете нашкодити і собі, й своїм предкам, відібравши у них надію на порятунок;

- гадати – це краще зробити в будь-який інший день зі Святвечора по 19 січня, Хрещення, окрім самого Різдва;

- вдягати старий одяг – таким чином можна привернути бідність і нещастя;

- відмовляти у допомозі нужденним – це вважається однією з головних заборон;

- не купуйте на другий день Різдва мотузки, щоб ніколи в вашому роду не було повішених;

- не варіть кисіль на Різдво, щоб не накликати в дім небіжчика.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: УНІАН