Найбільше аліментів з боржників стягнули у Рівному

12.01.2019 10:25   Опубліковано : Марта Білик
Джерело: RvNews

У 2018 році державні виконавці Головного територіального управління юстиції у Рівненській області стягнули 79,9 млн грн аліментів на користь 18 тисяч дітей. Про це повідомила начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Оксана Сальчук під час прес-конференції 11 січня.

– Досягти таких результатів вдалося завдяки запровадженню нових інструментів впливу на боржників. Зокрема, 6 лютого та 29 серпня минулого року набули чинності розроблені Мін'юстом пакети законів #ЧужихДітейНеБуває щодо посилення відповідальності злісних неплатників аліментів. Завдяки запровадженим дієвим заходам впливу ми отримали реальні результати. Діти змогли отримати допомогу, яку не бачили роками. У зв’язку із застосуванням до боржників новацій обох пакетів у 2018 році стягнули 37,3 млн грн аліментів.

Серед лідерів із стягнення аліментів – Рівненський міський відділ ДВС (14, 6 млн грн), Варашський міський відділ ДВС (12, 2 млн грн), Костопільський (6, 2 млн грн), Здолбунівський (5, 7 млн грн) та Березнівський (5, 4 млн грн) районні відділи ДВС.

За її словами, переважна більшість платників аліментів – чоловіки. Таких в області у минулому році налічувалося 17,8 тисяч. А от щодо жінок, то на виконанні перебувало тільки 237 рішень про стягнення аліментів на утримання дітей з матерів.

Державні виконавці винесли 5326 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України; про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання. Також видано 113 довідок про наявність заборгованості з виплати аліментів для виїзду за межі України. 175 боржників перебувають у розшуку.

На Рівненщині винесено 633 постанови про накладення на боржника штрафу у розмірі 20% на заборгованість по аліментах від 1 до 2 років, 377 постанов про накладення штрафу у розмірі 30% по тих провадженнях, де заборгованість складає від 2 до 3 років, та 822 постанови про накладення штрафу у розмірі 50% за заборгованість понад 3 роки. 42 боржники сплатили 424 тис. грн штрафів за борги з аліментів.

Складено 656 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого частинами 1, 2 статті 183-1 КУпАП, з яких направлено до суду 594. Суди винесли 135 постанов про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. На початок року боржники відбули суспільно-корисні роботи по 25 протоколах. Ще 17 неплатників аліментів продовжують працювати на суспільно-корисних роботах. Більше 56 тисяч гривень аліментів вдалося стягнути на користь дітей завдяки відпрацьованим «горе-батьками» годинам.

– Всі ці заходи впливу стимулюють боржників ліквідовувати заборгованість. Є багато прикладів сплати боргів з аліментів на суми у сто, шістдесят, дев’яносто тисяч гривень за один раз. Стягнення на користь дітей, які живуть в неповних сім’ях, заборгованості зі сплати аліментів – це наш пріоритетний напрям роботи. І ми продовжуємо цю роботу, – зазначає Оксана Сальчук.

Рівненська юстиція


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews