Як рівнянам уникнути зараження мікроспорією?

17.01.2019 09:29   Опубліковано : Марта Білик
Джерело: RvNews

Мікроспорія — це грибкове захворювання, при якому уражаються шкірні покриви, волосся і в дуже рідких випадках нігті. Серед уражень шкіри, що викликаються грибками, мікроспорія найбільш поширена і найчастіше зустрічається у дітей. Найпоширенішим джерелом інфекції є хворі домашні тварини.

При ураженні шкіри на ній утворюються гіперемовані плями з піднятими краями у вигляді валика. Останній покритий гнійничками, бульбашками, лусочками або гнійними кірками. Уражені вогнища мають чіткі контури та округлу або овальну форму.

Для лікування мікроспорії гладкої шкіри, коли волосся не уражене, призначаються протигрибкові препарати для зовнішнього застосування: кетоконазол, клотримазол, бифоназол. Також можна змащувати уражені осередки 2% спиртовою настоянкою йоду. Найефективніший засіб для лікування мікроспорії волосистої частини голови — антибіотик гризеофульвін. Профілактика мікроспорії полягає у своєчасному виявленні таких хворих, їх ізоляції та лікуванні. Для цього у дитячих закладах мають регулярно проводитися медичні огляди. При виявленні хворої дитини її направляють у спеціалізований стаціонар, а речі дезінфікують. Родичі та особи, що контактували з нею повинні обов’язково бути оглянуті лікарем-дерматологом. Хворим домашнім тваринам потрібно також проводити спеціальне протигрибкове лікування.

Варто відзначити, що звичайні правила особистої гігієни в повній мірі не здатні захистити людину від проникнення грибків мікроспорії в організм. Тож вологого прибирання буде недостатньо. Спори грибка мають підвищену стійкість до виживання в зовнішніх умовах. Тому у квартирі збудники мікроспорії виживають довго.

Для знищення грибків слід провести дезінфекцію житлового приміщення відразу ж, як тільки починається лікувальний курс.

Щоб знизити ризик появи повторного випадку захворювання стригучим лишаєм, можна скористатися спеціальними засобами, призначеними для проведення дезінфекції в домашніх умовах. Щоб домогтися найкращого результату, їх можна комбінувати між собою.

Найкращий ефект дезінфекції дають наступні методи обробки:

  1. Кварцова лампа. Тривалість такої процедури повинна складати від 15 до 30 хвилин. При використанні такого методу дезінфекції всі люди з кімнати виходять, а приміщення закривається. Випромінювання такої лампи знезаражує атмосферу в приміщенні та дезінфікує всі поверхні, що знаходяться поруч.
  2. Застосування миючого засобу білизни (хлорування). Білизну додають у воду, в якій перуться речі, постільна та натільна білизна. Потім все знову перуть звичайним шляхом.
  3. Хлоргексидин приготовлений в аптеці, в якому замочують білизну (співвідношення води та розчину - 1:2). Це сильнодіючий препарат, під впливом якого гинуть всі шкідливі та небезпечні мікроорганізми.
  4. Оцет, медичний спирт, йод та ефірні масла. З цих засобів готується розчин, який додають у воду та обробляють предмети домашнього вжитку. Такий склад підходить для дезінфекції підлоги та всіх відкритих поверхонь (шафи, полиці, плінтуси, підвіконня, дверні ручки). Співвідношення води та самого розчину має бути 1:10.
  5. Сонячне світло. Багато хвороботворних мікробів гинуть під дією сонячного світла. Тому якщо вікна кімнати виходять на сонячну сторону, їх необхідно відкривати для доступу сонячного світла.

Всі ці способи дезінфекції допоможуть знизити ризик повторного зараження мікроспорією. А щоб домогтися найкращого результату обробки, такі методи слід комбінувати між собою.

Рівненський обласний лабораторний центр


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews