Завтра, 22 січня – День Соборності України (ФОТО)

21.01.2019 17:49   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року. 

Сьогодні проблема соборності України є, на жаль, не менш актуальною.

null
Рівне. Живий ланцюг. 21 січня 1990 р. Фото з мережі Інтернет

Перший "живий ланцюг" в Україні патріотичні сили організували 21 січня 1990 року. Він простягнувся між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. Зі Стрия жива шеренга прямувала до Львова, звідти - до Тернополя.  

null
Фото з архіву Зої Дідич (ФБ)

На фото: «Акт злуки» 21 січня 1990 року. Костопільські активісти на трасі Рівне – Київ (Житомирська область). Із прапорами – член Української Гельсінської Спілки Михайло Степчук та голова Костопільських організацій Товариства української мови та Народного Руху України Богдан Дідич; крайній зліва – багатолітній політв’язень Сергій Савелюк. Серед інших – Юрій Гринько, Микола Співак, Валентин Крамар, Тарас Васильчук, Олексій Мегедь, Володимир Білоус.

 null

 
null
 
День Соборності України 22 січня 2013 року.  Фото з сайту "Ого"

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews