Казки, написані на… шафі. Дитячу книжку, створену дитиною, презентували у Рівному

28.02.2019 12:15   Опубліковано : Віра Мельникова
Джерело: RvNews

Унікальна подія в літературному просторі відбулася 27 лютого в Рівному: на письменницькому небосхилі з’явилась яскрава дев’ятирічна зірочка, ім’я якої – Іринка Рачковська.

В маленькій затишній кав’ярні «Calamarius» в цей день було  багато гостей, які прийшли привітати маленьку дебютантку з виходом у світ її першої книжечки «Казки на шафі». Чому «на шафі»? Та тому, що юна письменниця полюбляє сидіти саме на високій шафі – у натхненному таємничо-фантастичному місці своєї оселі, щоб «відірватись від землі» і писати свої, як зазначає письменниця Олена Медведєва, «високі та сміливі твори».

null
Олена Медведєва з дебютанткою.  Фото Віри Мельникової

Казки учениці 3-го класу Березнівської гімназії добрі та оригінальні за своєю суттю та композиційною побудовою. Дівчинка-казкарка невимушено розповідає про загадкові пригоди чарівної феї Еммі, про незвичайні справи Святкової Пасочки та  про хворобу і чудодійне лікування Старої Шафи.  Її дитяча фантазія, допитливість,  спостережливість та сприйняття світу в своєму розумінні надають персонажам  життєстверджувального й життєрадісного шарму. До речі, малюнки  в книжечці зроблені також самою авторкою. Ірочка Рачковська залюбки зачитала уривки своїх казок малюкам та одноліткам, які сьогодні прийшли з мамами, татами й бабусями.

null
 Фото Віри Мельникової

Перед юними поціновувачами художнього українського слова виступила літературний редактор видання відома письменниця і поетка Анна Лимич, яка зауважила, що у дівчинки дійсно є літературний хист, філологічні здібності, але   лише наполеглива праця може у майбутньому принести очікувані плоди. Вона щиро побажала маленькій письменниці успіхів.

null
 Фото Віри Мельникової

Відома рівненська письменниця, майстриня Олена Медведєва допомагала дебютантці презентувати її першу книжечку в парі з чарівним Єнотом. Діти жваво  відповідали на запропоновані Єнотом запитання вікторини, отримуючи за правильну відповідь маленький приз-сувенірчик. Ще малювали, читали записки-побажання, гралися, пили сік, пригощалися солодощами.

null
 Фото Віри Мельникової

Батько  юного дарування  – художник Ярослав Рачковський розповів про Іринчині уподобання: читання художньої літератури, заняття в «Школі бойового гопака «Патріот»,  вирощування квітів.

null
 Фото Віри Мельникової

Зі слів мами-письменниці – Ірини Баковецької-Рачковської,  присутні дізналися. що в минулому році її дочка брала участь у Міжнародному дитячому літературному фестивалі «Literature Future 2018», який відбувся у Чернівцях, де Іринка  показала гарні результати. А запрошена на урочистий захід пані Тетяна Сокіл – член журі Міжнародного дитячого конкурсу, розповіла про щорічний  Міжнародний конкурс, про успішну участь нашої дебютантки в ньому. Пані Тетяна позитивно схарактеризувала перші літературні кроки школярки з Рівненщини, підтримала її і побажала подальших творчих успіхів, а також адресувала теплі слова подяки батькам, які заохочують свою дитину до творчості, допомагають їй у здійсненні мрій.  

null
 Фото Віри Мельникової


 

null
 Фото Віри Мельникової

Близька знайома  родини Рачковських депутат Рівненської обласної ради, ректор Інституту післядипломної освіти  Алла Леонидівна Черній  відгукнулася про презентацію  дитячої книжки як про «гарне, захоплююче, цікаве свято». Алла Леонідівна звернулася до усіх дітей, зауваживши, що кожен з них має від народження певні здібності, які потребуєють розвитку. Вона побажала успіху в досягненні та здійснені  дитячої мети в їхньому дорослому житті.

Наприкінці захоплюючого дитячого заходу відбувалася колективна фото сесія.

null
 Фото Віри Мельникової

Ну а ми, дорослі дяді та тьоті, побажаємо тобі, Іринко, попутного вітерцю і щоб твій доленосний кораблик під назвою «Творчість» невпинно далі плив-прямував   під надутими яскраво-червоними вітрилами. Попутного тобі вітру, маленька Ассоль! Нехай мрія і надія будуть завжди з тобою.

null
 Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews