На Володимиреччині церковне протистояння триває вже третій місяць

15.03.2019 16:33   Опубліковано : Дарина Ясна
Джерело: RvNews

Заболоття – одне із перших сіл у Володимирецькому  районі на Рівненщині,  яке підняло питання переходу до ПЦУ. Тут уже двічі проводили збори. Не обійшлось без блокування дверей та навіть заяв у поліцію.

Перші збори відбулися у січні. Тоді зібрали більше 300 підписів за перехід церкви до ПЦУ, – пише «Володимирець. City». Всього ж у селі проживає більше 800 жителів.

Настоятель храму Андрій Бездомов та хористи – за Онуфрія, інші – за новостворену ПЦУ. Прихильники української автокефальної церкви вважають, що храм не є власністю батюшки, а г належить громаді села Заболоття.

«Він стоїть на території села. Ми вносили гроші на будівництво, будували його – нам і вирішувати, якою мовою молитися в ньому», – кажуть активісти.

Втім, не сприяли порозумінню у селі й наступні збори, які провели 24 лютого уже не в храмі, а в будинку культури Заболоття. Ініціатори переходу в ПЦУ спеціально зняли приміщення в оренду. Проте церковні активісти заблокували двері й намагались не пустити людей. Шарпалися навіть жіночки при вході.  Проте збори все ж таки відбулись.

Сторона, що підтримує Онуфрія та Кирила Гундяєва, відмовляється проводити богослужіння українською мовою, зрозумілою усім у селі. А ще прибічники Онуфрія стверджували, що він визволив з російського полону в рази більше українських військовополонених, аніж українська влада. На це працівник військкомату попросив назвати бодай одне прізвище звільненого Онуфрієм.

Коли стали збирати підписи, то у залі вимкнули світло. Пояснили це тим, що закінчився час оренди приміщення. Тож бажаючі підписатися робили це підсвічуючи собі ліхтариком. За усім цим збоку стежила поліція з Варашу. І хоча зараз усе знову мирно, проте церковне протистояння у селі триває.

 Джерело: сайт «Північ-інфо»

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews