Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

Теодозія Бриж - скульпторка з Рівненщини, якою маємо пишатися, - Людмила Марчук (Відео)

16.03.2019 22:03   Автор : Наталія Рівненська
Джерело: ritm.tv/

Теодозія Бриж - неповторна майстриня, скульптор, людина з неймовірною харизмою та душевною величчю. До 90-річчя від дня народження мисткині рівненська журналістка Людмила Марчук підготувала книгу «Теодозія Бриж: скульптор і скультура в рамках доби».

Про це авторка розповіла у «Прямій мові» на телеканалі «Ритм». 

Це ім'я ще з початку шістдесятих років було добре відоме в Україні серед творчої інтелігенції, у мистецьких колах. Уже своїми першими роботами художниця заявила про себе, як про майстра оригінального, з широким діапазоном зацікавлень історією рідного краю, видатними постатями нашого минулого. У 1967 році Іван Драч свій вірш "Балада творчості" присвятив нашій землячці.

Теодозія Марківна Бриж народилася в мальовничому селі Бережниця Дубровицького району Рівненської області 18 лютого 1929 року. Закінчила Бережницьку семирічку, Сарненську середню школу №1. професійну освіту здобула у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва. Жила у Львові, працювала у станковій і монументальній скульптурі. Львівський інститут прикладного і декоративного мистецтва вона закінчила з відзнакою. Всього кілька років минуло, але її роботи вже не раз експонувалися на обласних, республіканських виставках. 1960 рік був для молодого митця особливо радісний: тридцять робіт Бриж були виставлені на персональній виставці у Львові.

Теодозія Бриж - ніжний лірик, поетеса в скульптурі, її роботи заслуговують особливої уваги.

1999 рік. Саме цей рік був останнім в житті нашої землячки. Вона пішла з життя, але залишилася в пам'яті людей, які знали її, працювали з нею. Вчитель-пенсіонер Антончик Антон Хомич листувався з нею, її чоловіком художником Євгеном Безніско. І ось в роковини її пам'яті в школі відкрили музей-кімнату Теодозії Марківни Бриж.

«Про Теодозію Бриж знають далеко за межами України, - каже Людмила Марчук, - а от на Рівненщині хотілося б більшого вшанування цієї визначної жінки. Тому вже зовсім скоро книга «Теодозія Бриж: скульптор і скультура в рамках доби» побачить світ».

За матеріалами http://dubrlibr.rv.ua 

Відео - ТРК «Ритм».

Відео можна переглянути на ресурсі: https://www.youtube.com/watch?v=BBp53Qd2ZJU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3E8sqwYg_sNZJlg1ffJjtOR_9e3Zok_al5p9-EmBFaYzJVOXP9lmY57hg


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ritm.tv/