«Наші експонати засяяли, ніби заговорили» - у Монастириську оновили музей «Лемківське село»

17.03.2019 13:13   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

Родзинкою Монастириська став оновлений музей "Лемківське село". У 2018 році на ремонт приміщень і реекспозицію виставкових залів з обласного бюджету було виділено 400 тис. гривень. Результат приголомшливий, адже вже 9 березня у день народження Тараса Шевченка музей зміг прийняти перших гостей та показати оновлені експозиції.

Розказує директор музею Віра Дудар: "Хотілось осучаснити експозиції. Маємо такі скарби, а зали зі старим ремонтом, все тулили одне до одного, не було можливості показувати відеоматеріали під час наших експедицій, досліджень. Мусила об'їхати музеї лемківські в Польщі, склалась картинка, яке воно має бути це подання нашої історії. І народилась ідея проекту "Lemko S.V.I.T." До виставок, до експонатів ми додамо живу лемківську культуру, зможемо відновлювати традиції, звичаї. Проводити майстер-класи. Розпочнемо недільну школу, де наші діти вивчатимуть лемківську мову. 

Фонди нашого музейного комплексу одні з найбільшийх в Україні. І заслуговують відповіднгого подання. Саме для цього ми разом з ТОДА та з архітекторами Володимиром Черкасом та Романом Березюком разробили проектну документацію на будівлю музею на території скансену в урочищі Бичова.  У цей день камінь, який символізує майбутній лемківський музей, було поставлено на своє місце. На камені напис "Святиня і твердиня лемківської пам`яті...". Будівельні роботи плануємо розпочати наприкінці весни.

Оновили зали, осучаснили, наші експонати засяяли, ніби заговорили. Цікава історія була з манекенами. Приїхали аж з Китаю. Розкрили їх, а вони всі нафарбовані, вії довжелезні. Мусили змивати фарбу, вкорочувати вій, робити новий макіяж - і стали подібні до молодих лемків. Дуже допомагали нам з ремонтами Монастириська організація Всеукраїнсьного товариства "Лемківщина" та небайдужі лемки. Приходили до нас, як мали час - згадую, як частина стелі в одному із залів під час ремонту впала! Ще б трішки і не було б де тримати наші надбання. Дуже вдячні всім, хто долучився до оновлення музею, хто приїхав на відкриття виставки, на закладання каменю музею, на урочистості, присвячені Тарасу Шевченко". 

null

 

null

 

null

 

null

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null

Протягом місяця у музеї "Лемківське село" буде тривати виставка "Обличчя Лемківщини". Оглянути оновлені експозиції запрошують усіх бажаючих. Адреса музею: Тернопільська обл., Монастириський район, місто Монастириська, вул. Т.Шевченка, 59А.

Фото Ярослави Галик та Іванни Склярової


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews