Місто на Тернопільщині може стати другим в Україні, де перенесуть радянський меморіал

23.03.2019 16:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Терен

Саме Кременець має усі шанси та першінапрацювання для того аби радянський меморіал слави перенести, а останки людей перепоховати на кладовищі за християнською традицією, - пише Терен

Відбулася зустріч та перемовини представників Кременецької міської ради із керівником меморіально-пошукового підприємства Львівської обласної ради «Доля» Святославом Шереметою. Перший заступник міського голови Микола Матвіюк передав пакет документів пошуковцям. Зокрема й музейні матеріали, які підтверджують те, що насправді останки захороненні на меморіалі слави належать не солдатам. Адже Кременець звільнили від фашистських загарбників 19 березня 1944 року, а люди, що покояться в історичній частині міста помирали значно пізніше – у 1945 та навіть 1946 роках.

– Ми однозначно підтримуємо ідею кременчан про перенесення останків та радянського меморіалу, – зазначив Святослав Шеремета. – Тепер нам перш за все потрібно належним чином підготувати пакет документів для реалізації цього задуму. У нас уже є такий досвід. Точно таку процедуру ми пройшли з м. Добромиль у Старосамбірському районі (Львівська обл).

Проте масштаб меморіалу у Кременці значно більший, його територія майже 1 га. Відтак, і роботи там буде значно більше.

Загиблих планують перепоховати на Монастирському кладовищі, перед тим за ними відслужать панахиду, аби змогли спочити з миром, бо в радянські часи цього не робили.

У травні пошуковці планують навідатися до Кременця і наочно оцінити ситуацію та масштаб майбутніх робіт. Тим часом у міській раді готуватимуть документи, котрих наразі не вистачає.

Нагадаємо, що у Кременці ще влітку минулого року відбулися громадські слухання щодо перенесення меморіалу, де кременчани висловилися «за» цю ідею. З пропозицією зробити перепоховання звернувся депутат Кременецької міської ради Віктор Герасимович. Депутати на сесії підтримали це питання одноголосно.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Терен