Аграрна Тернопільщина: Щедрі борозни Мирослава Олійника

28.03.2019 14:43   Опубліковано : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

Мирослав Олійник - керівник фермерського господарства «Надгір’я» Зборівського району з 1995 року. Обробляє 300 гектарів орної землі, переважно власні та паї своїх земляків.

- Головне - чітко дотримуватися сівозміни, культури чергування полів, технологій, – каже Мирослав. - На орендованих землях щорічно сію озиму пшеницю, горох, сою. кукурудзу. Торік на круг зібрали понад 60 цнт збіжжя. На славу вродили горох, соя і гібридна кукурудза- майже 9 тонн у сухому зерні з гектара. Увесь урожай зібрали якісно, оперативно й без втрат під час транспортування, не було проблем  з технікою.

Мирослав Олійник ще на початках свого фермерства не набивав власні кишені грошима, а дбав про створення потужного машинно-тракторного парку. Тому у ФГ «Надгір’я» має зернозбиральний комплекс марки KLASS, трактор «Джон Дір», три трактори вітчизняної марки «МТЗ-82», автомашини, причепи, обприскувачі та інші необхідні знаряддя та обладнання для посівної чи збиральної кампанії. Сам керівник уміло водить комбайн, трактор, вантажну і легкову автомашину. Тож сам оре, сіє, збирає вирощений урожай і завозить до складських приміщень.

Мирослав належить до нової генерації господарів землі в сучасних умовах економічних відносин на селі, хоч не має вищої спеціальної освіти. Все черпає із практичного досвіду, з наукових та спеціалізованих видань. Він залюбки відвідує Дні поля, співпрацює з відомими компаніями, що забезпечують високоврожайними сортами та гібридами пшениці, ячменю, кукурудзи, препаратами захисту рослин, мінеральними добривами.

- Техніка - одна з найважливіших складових успіху фермерського господарства. У нас 80 пайовиків. Комусь виорати город, засіяти нивку, привезти сіна, соломи, дров… І, звичайно, намагаємося платити гідну орендну плату, - підсумовує сказане Мирослав Олійник.

Фермер відчуває допомогу дружини Людмили, покладає великі надії на синів- школярів Остапа і Тимофія, які охоче допомагають батькові. Словом, уже з дитячих літ для батька підростає надійна хліборобська зміна.

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews