Голлівудський актор українського походження, який отримав премію «Оскар», був родом з Тернопільщини

02.04.2019 17:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: lvivil.livejournal.com

У 2004 році під час вручення премій російського кінематографа (на багатьох інтернет-ресурсах помилково стверджується, що це було звання народного артиста Росії) в Лос-Анджелесі на кінофестивалі «Російські вечори» Пеленс публічно відмовився від нагороди, підкресливши, що є не росіянином, а українцем.

«Я - українець, а не росіянин, мої батьки приїхали з України, і мені тут нічого робити. Тому я дуже перепрошую, але я просто як би помилково зайшов у неправильну кімнату. Тому буде краще, якщо я і мої друзі просто підемо звідси », - сказав він тоді. Разом з ним залишила зал значна частина присутніх. Після нагородження у залі повинен був демонструватися фільм «72 метри», в якому екіпаж Чорноморської субмарини відмовився присягати на вірність Україні. Тому у Джека Пеленса, оскільки він відчував себе українцем, було достатньо мотивів, щоб влаштувати політичну демонстрацію своїх поглядів. До речі, він тоді розкритикував іншого актора Дастіна Хоффмана, який таку ж нагороду взяв, заявивши при цьому, що його предки походять з "російського міста Києва», і він вдячний за це російському народу.

Пеленс, який довгі роки був почесним головою фонду «Тризуб», що об'єднує працівників українського походження, зайнятих у кіноіндустрії Голівуду, не міг усунутися від цієї події, і українська фундація виступила із засудженням Хофмана, втім це було швидше схоже на стьоб з приводу його географічних « пізнань ».

У Джека Пеленса незвичайна біографіяМабутьвона й не може бути іншою у такої неординарної особистості.Вступивши в доросле життя з вугільної шахтивін швидко досяг значних успіхів у професійному боксі. У 30-хроках Америка захоплювалася боями Джека Брацці.

Це був спортивний псевдонім сина українських емігрантів Володимира Палагнюкавід кулаків якого потерпалитодішні зірки американського боксу. Він навіть побив тодішній рекорд за кількістю безперервних перемог,більшість з яких завершувалися нокаутом.

З початком Другої світової війни боксерську кар'єру довелося залишити. Палагнюк поступив на службу у військово-повітряні сили СШАПід час одного вильотів на бомбардувальнику «B-24» його літак загорівся.Врятувавшись на парашутіВолодимир отримує серйозні опіки обличчячерез рокиушкодження обличчя і хрипкий голос стали в нагоді в акторській кар'єрі і надали його героям специфічний суворий вигляд. Після лікування і кількох пластичних операцій Палагнюк брав участь у військових діяхбув нагороджений ідемобілізувався з армії в 1944 році.

По закінченні війни Володимир Палагнюк вступив до Стенфордський університет на факультет акторського мистецтва. Під час навчання він заробляв на життя на різних дрібних роботах в ресторанахпрацюючи охоронцем,фотомоделлю.

Після закінчення університету в 1947 р. він працює деякий час репортером в газеті The San Francisco Chronicle і нарадіо. Перша акторська робота - на Бродвеї разом з відомим американським актором Марлоном Брандо у виставіза відомою п'єсою «Трамвай бажання» (A Streetcar Named Desire). Вже ставши акторомВолодимир змінив своє ім'я на Уолтер Джек Пеленс (Walter Jack Palance).

Дебютом на екрані була його роль злочинця в стрічці «Паніка на вулицях» (англ. Panic in the Streets1950).

Після успіху цього фільму Пеленс стає зіркою гангстерських фільмів і вестернів.

Вперше Пеленс був номінований на «Оскар» в 1952 році за роль у фільмі «Несподіваний страх»наступного разу -за роль у класичному вестерні «Шейн» (1955 р.). Свого «Оскара» він отримав через 40 років після першої номінаціїв 1992 році за роль у комедійному вестерні «Міські піжони». Багато знімався і в Європів стрічкахякі тепер вже належать до класики, зокрема разом з Бриджіт Бардо у фільмі Жана-Люка Годара «Зневага».

На врученні головної нагороди Голлівудуколи Джек Пеленс обійшов Томі Лі ДжонсаХарві Кейтеля Бена Кінгсліі Майкла Лернеравін звичайно ж згадавщо його справжнє ім'я Володимир і продемонстрував свою фізичнуформузробивши кілька віджимань на одній руці прямо на сцені.

Оскароносна роль у «Міських піжонах» (1992 р.)

Друзі Пеленса згадувалищо в суспільстві він завжди виділявся нестандартністю думок і поведінкиВін ніколи такі не став згорбленим дідком без блиску в очах й пороху в порохівницяхзалишаючись і в 80 мачо.

Він любив життя і жінок. Був двічі одружений. З першою дружиною - театральною актрисою Вірджинією Бейкер - вони прожили майже 20 років й виростили трьох дітей: дочок Гой і Брук та сина Кодіякий також був акторомале в 1998 році помер від раку шкіри.

Другий раз Джек Пеленс одружився на стюардесою Елейн Роджерс у травні 1987 року. Саме вона була з Джеком,коли прийшла його остання хвилина.

Джек любив жартувати. Він говоривщо є улюбленцем жінок й на цьому поприщі не має конкурентів.

Мотивував це тимщо його "зірка" на знаменитій Алеї слави в Голлівуді знаходиться навпроти відомого магазину «Frederick of Hollywood", який спеціалізується на продажі ... нижньої білизни для жінок.

Звичайно жвін був американцемале українство жило в ньому з далекої дитячої пори і до самого останнього дня.

Він був дуже глибокий чоловікцікавився українською історієюпричому належав до тієї категорії людейякі хочуть докопатися до істини. В українському кінематографі шанував ДовженкаПараджановаІллєнкаСаніна.Серед чужинців вони з друзями часто розмовляли між собою по-українськи.

Шахтарбоксервійськовий льотчикакторпоетхудожникДжек Пеленс у своєму житті пережив багато хвороб.Але зоряній хворобі так і не вдалося взяти його в свої обійми. До кінця своїх днів він залишався скромним і доступним.

Залишається тільки додатищо остання воля Пеленса була виконана і після смерті в 2006 році він був похований у Києві.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: lvivil.livejournal.com