На Млинівщині героїні визнання не дочекалися

05.04.2019 20:21   Опубліковано : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

За останні десять років на Млинівщині почесне звання «Мати-героїня» присвоєно 350 жінкам. Щоправда, левова частка поданих заявок – 296 – припадає на першу п’ятирічку цього десятиріччя.

Скажімо, в 2010-му заслужене звання отримали 40 матерів, у 2011 – 39, 2012 – 82, а у 2013 аж 122. Починаючи з 2014-го, кількість подань різко зменшилася, а за останні два роки взагалі стала мізерною: в 2017 – 4 заяви, у 2018 – 3.

Невже немає багатодітних матерів, які заслуговують на найвищу державну нагороду? Річ у тім, що багато жінок, які заслуговують цього високого звання, або про це взагалі не чули, або не вірять, що їх держава відзначить. Мабуть, роз’яснювати та ініціювати нагородження мають органи місцевого самоврядування, тобто ухвалити рішення про висунення кандидатури на здобуття жінкою почесного звання і подати відповідне клопотання у вищі інстанції.

Упродовж двох останніх календарних років почесне звання «Мати -героїня» присвоєно п’ятьом жінкам, ще двоє – очікують звістки зі столиці, адже саме Президент України останнім підписує подані клопотання на присвоєння звання.

Найстаршій із тих матусь 65 років, наймолодшій – 36. Усі вони отримали (або ще отримають) від держави одноразову грошову допомогу в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Як повідомили в управлінні праці та соціального захисту населення Млинівської райдержадміністрації, вже цього року клопотання для присвоєння звання «Мати-героїня» подали 5 жінок: у чотирьох із тих родин – по п’ятеро дітей, в одній – семеро. На жаль, цей нагородний марафон реалізовується надто повільно. І так повільно, що деякі жінки, не дочекавшись омріяного визнання держави, а дехто – грошової допомоги, відходять за межу вічності. Скажімо, за 10 останніх років на Млинівщині сім потенційних героїнь так і не дочекалися ні очікуваного статусу, ні одноразової виплати від держави, а дві «матері-героїні» – грошової допомоги.

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews