Чи розгледять українці справді нових політиків?

10.04.2019 15:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Перед другим туром президентських виборів нам обіцяють усе й одразу. Майже на тарілочці. Але так не буває. Реформи не робляться за день-два, місяць, навіть за 5 років завершити початі зміни важко. Але кожні вибори - це “вікно можливостей”. Тобто час, коли громадськість і справді нові політики мусять вимагати реформ і реальних дій. А разом із тим самим творити зміни, бо попереду знову вибори - парламентські. Вже восени.

Щоб обговорити найважливіші реформи, яких негайно потребує країна, минулої неділі у Києві Українська Галицька Партія разом із Силою Людей ініціювала широку дискусію. До організації та участі долучилися відомі громадські діячі - антикорупціонер Віталій Шабунін, експерт з судової реформи Михайло Жернаков, засновник руху “Чесно” Олег Рибачук, експерт з питань партійних грошей Ігор Фещенко та інші. У контексті результатів першого туру виборів президента, дискутували про суди, корупцію, гроші партій і децентралізацію та майбутні парламентські вибори.

“Всі говорять про дебати, про шоу, але до змісту політичних програм кандидатів не доходить. Люди уникають проблем, вони готові вірити у віртуальну реальність, ілюзію, для них важливою є форма.  Питання, які справді на порядку денному країни, замовчують. Тому ми зібрали нових політиків, щоб обговорити ключові блоки: боротьбу з корупцією, виборчу реформу та децентралізацію”, - каже голова Політради Української Галицької Партії Роман Лозинський.

null

Нові політики - це ті, хто критично ставиться до будь-якої влади. І вимагають реальних змін. “Ми написали 4 ключові проблеми в антикорупції: поміняти керівництво антикорупційної прокуратури, перезавантажити НАЗК, забрати в СБУ право займатися корупційними й економічними злочинами, не заважати НАБУ. Ми всі разом посунемо реформи вперед. Ми готові допомогти президенту здійснити потрібні кроки - дати йому законопроект про перезавантаження НАЗК і САП, який він просив. Далі - кроки за ним. Це буде дія, після якої я публічно буду підтримувати Порошенка. Зеленському я повірив би, якби він назвав ключових осіб команди і показав свою програму. Не ту, яку він показував досі, а реальну і якісну”, - зазначив Віталій Шабунін.

“Нові політики і громадськість мусять тиснути на владу”, - каже Михайло Жернаков. При якому президентові цей тиск можливий? Хто зацікавлений в справжніх реформах і здатен зберегти проєвропейський курс розвитку країни? Про це говорила і медіаексперт з Одеси Зоя Казанжи, і один з лідерів Української Галицької Партії Тарас Чолій.

“Кожен наступний президент буде зеленський, якщо не буде справжньої судової реформи. У нас це - базова реформа. Але суспільству цього не треба. Воно голосує за шоу”, - каже Зоя Казанжи. Вона також наголошує, що в Україні триває інформаційна війна з Росією, і не варто цього недооцінювати.

“Галицька Партія прийняла рішення про підтримку чинного Президента у другому турі виборів. Ми маємо до нього зауваження, ми будемо перші, хто спитає про те, що не зроблено. Але наразі Україна знову вибирає між цінностями Майдану і антимайдану, між Сходом і Заходом”, - переконаний Тарас Чолій.

“В Україні справді виросло нове покоління політиків, настає їх час. Сьогодні 50% виборців мають запит на нові політсили. Я дуже хочу вірити, що восени, на  парламентських виборах, і навесні, на виборах місцевих, українці використають цей шанс. Стара влада не збирається добровільно свої повноваження. Буде жорстка боротьба. Питання максимум: до осені українці мають навчитися думати і вибрати справжні зміни”, - зазначає голова Тернопільської обласної організації Української Галицької Партії.

Щоб голосно заявляти про свої вимоги, пояснити людям свою позицію, справді тиснути на старий політикум і, врешті, змістити його, молоді політсили готові співпрацювати. Це показав захід “Нові політики є”. Це покажуть наступні місяці. Ця осінь важлива для всіх.

Андрій Филик


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews