Зарваниця: «Український Єрусалим»

15.04.2019 15:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: vposhukupryhod.blogspot.com

Є на Тернопіллі дивовижні місця, місця з сильною енергетикою і давньою історією. Місця безмежного простору і духовності. Які варто відвідати хоч раз і ти неодмінно захочеш сюди повернутися. Край де ти відчуваєш гармонію і спокій. Для мене однією з таких святинь є Марійський духовний центр в селі Зарваниця Теребовлянського району.

Зарваницю розташовану на лівому березі річки Стрипа я відкрила для себе більше десяти років тому. Хоча насправді історії про цілюще джерело і чудотворну ікону нам колись, ще в дитинстві розповідали разом з казками.

Почалося все, згідно легенди, в давні, темні часи коли в 13 столітті на Київ напали монголо-татари. Уцілілі монахи тікали від завойовників на захід, шукаючи порятунку. І ось один з них після багатьох днів  скитання, змучений та спраглий опинився в густих лісах над берегом річки. На цій захищеній деревами і водою землі виснажений чернець заснув, а уві сні на прекрасній місцині оточеній яскравими квітами і освітленій дивним сяйвом йому зявилася Мати Божа з двома ангелами, які тримали в руках білі лілії. Пробудившись він побачив затишну зелену галявину, оточену густим лісом, а поруч джерело чистої води та ікону Пресвятої Діви Марії з малим Ісусом на руках. Згодом монах звів біля джерела капличку і поставив туди ікону, а місце де його зарвав сон назвав Зарваницею. З тих пір почувши про чудо сюди почали приходити люди, а деякі тут і поселялись.

Марійський духовний центр Зарваниця - це всесвітній відпустовий центр, який входить до двадцяти найбільших в Європі. Він має давню і цікаву історію, перша письмова згадка про нього мала місце ще у 1458 році. Протягом свого існування на святиню не раз нападали татари, її спустошували війни, змінювались покоління, а чудеса продовжували траплятись. В 1754 році побудували парафіяльну церкву Святої Трійці, в якій і досі зберігається старовинна ікона.  У 1867 році Папа Римський Пій IX коронував ікону пресвятої Діви Марії та надав Зарваниці відпустового значення. Переживши першу та другу світові війни, найбільшого руйнування духовний центр зазнав за часів радянської влади, яка знищила монастир, закрила храм і заборонила паломникам молитися біля цілющого джерела. І лише після проголошення незалежності України Зарваниця почала розвиватися і відновлюватися.

На честь 2000-ліття Різдва Христового на території святині було збудовано і освячено  собор Зарваницької  Матері Божої (який вражає своєю величчю і красою), надбрамну церкву Благовіщення, скульптурну композицію рельєфної ікони Зарваницької Матері Божої, чотириярусну дзвінницю, купіль "Джерело Святої Анни". Щороку на території духовного центру відбуваються всеукраїнські та молодіжні прощі, тисячі людей з України і світу приходять щоб помолитися в цьому надзвичайному місці.

Територія Зарваниці сповненна неймовірною енергією, а навколо безмежний простір і надзвичайно чисте, духмяне повітря. Я полюбляю сюди приїздити, щоб відчути цю спокійну атмосферу та відволіктись від повсякденних справ. А нещодавно я нарешті побувала в новому комплексі "Український Єрусалим", про який так багато чула раніше. Це просто вражаюче, тут відтворили копії найбільших християнських святинь Святої Землі.

Після чотирьох років будівництва 27 серпня 2018 року в Зарваниці освятили унікальний комплекс споруд "Український Єрусалим". Місце оточене мурами, що відбражають оборонні мури Єрусалиму містить в собі частинку справжньої реліквії - вмонтований камінь із Гробу Господнього, спеціально привезений зі Святої Землі. Я мала змогу побувати на Голгофі, горі на якій розіп'яли Ісуса Христа, побачити копію Оливного городу, де ісус молився перед арештом. Піднятися сходами Покаяння (Святі сходи), якими Ісус Христос піднімався на суд до Пілата, помилуватися купівлею Ветезда, де оздоровлювались хворі. Пройти під Левовими (Ліонськими) воротами що ведуть в місто та піднялася на Вежу Давида, яку ніхто не зміг підкорити, і яка є символом нескореності народу, щоб оглянути весь коплекс з гори, краєвиди тут незабутні. Та нарешті зайти до копії Гробу Господнього.

Щоразу відвідуючи Зарваницю я відчуваю благодатну атмосферу цього унікального місця, куди прибувають люди різних конфесій зі всіх куточків України і світу. Саме тут душу сповнює мир і спокій. А унікальний комплекс "Український Єрусалим" дає змогу торкнутись частинки Святої Землі і побачити копії культових споруд. Це край який зачаровує, надихає та вселяє віру.

Пригоди бувають різними...


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vposhukupryhod.blogspot.com