Людмила Марчук

Людмила Марчук

Редактор, журналіст, RvNews

«Гниле яблуко їсти не хочу. А нове спробую – може воно й добре…» – ще раз про вибори і вибір

Пристрасті потроху вщухли. Тож спробую на вихідні дні дати трохи матеріалу для роздумів

27.04.2019 21:44   Автор : Людмила Марчук
Джерело: RvNews

Ця весна принесла українцям і Україні великі несподіванки, найістотніша з яких у приголомшливих результатах президентських виборів. Вибір більшості українців усіх приголомшив. Адже кандидат Володимир Зеленський, який виграв вибори у першому й другому турах з величезним відривом від своїх опонентів, не є політиком, а комедійним актором, шоуменом.

Хто б міг таке передбачити?! Навіть сам Зеленський не сподівався опинитися на президентському виборчому рингу навпроти такого важковаговика, як чинний президент Петро Порошенко, про що привселюдно зізнався в дебатах на Олімпійському. Але так розпорядилося життя. «Я – ваш результат» і навіть «Я ваш вирок», –  пояснив на Олімпійському свою участь у виборах своєму опонентові, діючому президенту Петру Порошенку.

«Я голосував за Зеленського. По суті – проти Порошенка голосував. Вибір був між поганим і невідомим. Гнилого яблука я їсти не хочу, а невідоме вкушу та спробую, може воно й добре…» – так образно сказав підприємець з ринку Дикого у Рівному.

Хіба не є закономірним результат цих виборів? Країна хотіла змін. Країна проголосувала за зміни. Тихим майданом назвала ці вибори пані Олена Нездюр, директор «Торгового центру-Д», що у Рівному.

- Я переконана: реальних прихильників Зеленського – до 40 відсотків. Решта – це протест проти Порошенка. Україна зробила тихий майдан. Люди зрозуміли, що Майдан з шинами й вигуками «Ганьба!» вже ні до чого не приводить. Люди вийшли до влади з вимогами «Чесність», «Прозорість», «Відкритість». В результаті отримали нечесність, непрозорість, не відкритість, обкрадання нації, крайнє зубожіння народу. Люди були готові терпіти всі реформи, якийсь період навіть фінансову скруту, але вони не можуть терпіти несправедливість і брехню по відношенню до них. Тому Петро Порошенко й дістав такий результат.

Коли влада доводить народ до крайньої межі зневіри, тоді наступний вибір робиться на різкому контрасті. Коли вже не довіряють жодному політикові, тоді обирають відому лице з народу – актора, поета чи кіношника. Так працює і спрацювала закономірність. Бо є ще закони вищі й вони діють. В нашому випадку маємо ще більшу крайність, бо Зеленський – не просто актор, а комік, який без огляду на ранги та авторитети жорстко висміював високопоставлених політиків на чолі з президентами, не оминаючи й вад самого народу – українців та й самої України.

Емоційна пам’ять – то річ, яку недооцінили піарники. Вона спрацьовує краще від будь-якого слогана в рекламі. Народ стомився від маніпуляцій, неправди, зради ідеалів Майдану і тому пішов за Голобородьком, персонажем Зеленського, якого той блискуче зіграв у серіалі «Слуга народу».

Виграв телевізор. Народ не обирав раціонально, вивіряючи програми кандидатів. Він повірив у мрію, тому що стомився від безнадії й неправди.

Проте в цілому президентські вибори в Україні 2019 року експерти й спостерігачі, в тому числі й міжнародні оцінили як чесні й демократичні. Особливих порушень не було. Український народ показав свою зрілість.

Хоча вибір був складним. І коли в першому турі його складність полягала у великій кількості кандидатів, то у другому – чимало виборців були розгублені, не знали, якому кандидатові віддати перевагу, бо одному вже не довіряють, а від другого не знають, чого очікувати.

Народ усвідомлює, що йде на ризик, але вірить, що людина нова – молода, креативна, нестандартно мисляча особистість з цим завданням справиться.

Не все знає? Не має досвіду? Кожен, кого вперше обирають на виборну посаду, досвіду не має. Але якщо людина мислить, питає, аналізує, вчиться, вислухає та зважить думки фахівців та експертів, тож навіть найважчі рішення прийматимуться розумно і зважено. Довкола новообраного Зеленського достатньо нестандартних креативних фахівців з європейською освітою й досвідом, які готові стати поруч і впрягтися разом з ним, щоб разом перти державницького плуга. Українці сподіваються й вірять, що нічого страшного з новим президентом не станеться.

З яким настроєм і якими надіями живуть після  обрання президентом Володимира Зеленського рівненські представники малого й середнього бізнесу? Дуже хотілося поспілкуватися з тими людьми, які в будь-яку пору року, у будь-яку порук року стоять на своїх робочих місцях і сплачуючи державі податки є по-суті тим цементом, що тримає нашу економіку. Чимало з них в останні роки закрили свої торгові павільйони, виїхали в пошуках кращої долі за кордон. І що почула? Живемо надією» – кажуть одні. «Поживемо – побачимо» – філософськи утікають від прямої відповіді другі. Хтось відважився сказати більше.

- Рано нині якісь висновки робити. Побачимо. Щодо вибору Зеленського… Багато голосів – це різкий протест проти президента Порошенка. Я приймаю вибір нашого народу, але боюся одного: не хочу, щоб Україна під Москвою опинилася. Не бачу Зеленського як політика. От якби Вакарчук балотувався, то за нього ще більше людей проголосували б. У нього яскравіша позиція. А Зеленський набрав через те, що вибір у народу був протестний… І є підстави припускати, що він чийсь ставленик. Це ж скільки грошей треба, щоб обійти Порошенка. Ще пригадую Юлія Тимошенко в 2014 році казала, що ВОНИ готують маріонетку. Дай Бог, щоб він посадив корупціонерів. Щоб зробив те, що обіцяв.

Ще мене дуже сильно різонуло те, що він терористів ДНР-ЛНР повстанцями назвав. Друге: мова .Обіцяє, що українська буде державна. Чому ж сам донині її не вивчив? Збирався ж балотуватися.

 І ще одне. Тарифи. Очікували, що знизять. Тепер чуємо, що коли й будуть, то не тепер Не все так просто з тими тарифами, бо скрізь є свій власник (Сергій К., підприємець)

null
Фото з мережі Інтернет

- Коли президента оберігають від правди, або дають цю правду дозовано, пропускаючи через фільтри, то хто в цьому винен? Хіба це не він таку систему відносин у своєму керівництві побудував? Президент має бути більш доступним, відкритим, повинен навчитися чути критику, в кожній критичній думці вишукувати раціональне зерно.

Петру Порошенку  важко прийняти свою поразку. А нового президента важко сприйняти великій кількості українців. Вони знали й любили його як актора, а от президент – це щось геть із цим неспівмірне. Складно сприймати Зеленського як політичну фігуру. Є відгуки про нього як про хорошу людину. Сподіваюсь, що буде й хорошим президентом. Є такі сподівання. Наше ж завдання не дати йому зробити невдалих кроків, помилок. Нині не приховаєш ніяких незаконних оборудок, все рано чи пізно вилазить. Тому хочу побажати новому президенту лишатися й надалі гарною людиною і чути своїх виборців. І не тільки своїх, а ще й протилежну сторону чути, адекватно сприймати критику і працювати на свою країну.

А нам, виборцям, треба пам’ятати, що нині Володимир Зеленський працевлаштовується у нас, свого народу, на наступних 5 років на посаду Президента. Ми його працедавці. І тому ми маємо право запитати його про те, що і як він робить, що робитиме, маємо право доступу до нього, щоб висловити свої міркування на ті чи інші речі. Ми повинні це робити. А він, коли і справді «слуга народу», то повинен нас чути. (Олена Нездюр, директор «Торгового Центру-Д)

 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews