Французький колорит серед Карпат (Фото)

04.05.2019 22:53   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Agronews

У селі Нижнє Селище, Хустського району Закарпатської області вже понад 20 років мешкають француз Орест Дель Соль та його дружина Йолана, пише - Agronews.

Ферму, розташовану у місцині Зелений Гай заснували ще в 2006 році. Тоді тут було пусте поле. Місцеві мешканці, напевне, й гадки не мали, що на цьому пустирі можна робити. Господарі стверджують, що багато чому навчились у місцевого населення.

Засновник ферми, Орест Дель Соль, вже багато років є членом європейської асоціації кооперативів «Лонго Май». Ця назва походить від давнього провансальського вислову «нехай живе довго». Сама організація представляє мережу сільськогосподарських комун по всій Європі – кооперативи є у Франції, Швейцарії, Австрії та Німеччині.

На фермі «Зелений Гай» постійно утримують 3 корів породи Карпатська Бура для забезпечення молоком та молочною продукцією потреби жителів ферми та відгодівлі свиней. Ця порода формувалася на пасовищах у гірській місцевості Закарпатської області шляхом розведення помісей місцевої худоби із різними породами бурої альпійської худоби.

«Також на фермі «Зелений Гай» є близько 40 свиней мішаної породи – велика біла схрещена зі свинками породи ландрас. Ми розводимо їх самостійно. Самців використовуємо виключно своїх. При вигодовуванні поросят не застосовуємо жодних антибіотиків, жодних біодобавок. Замість цього, малих свинок підгодовуємо коров’ячим молоком.

Нове потомство свиней з’являється приблизно двічі на рік. Поросят біля матки утримуємо досить довго, близько 10 тижнів. Приблизно з третього тижня поросят починаємо підгодовувати коров’ячим молоком, це триває до набуття ними 4-місячного віку», – кажуть на фермі.

«Коли надворі тепла погода, свинки постійно перебувають на вулиці. Взимку вони переважно знаходяться в стайні, особливо, коли випадає великий сніг. Якщо ж снігу небагато, то тварин випускаємо на свіже повітря.

Рецепт годівлі простий: пшениця, ячмінь та горох. Для останнього  використовуємо траву та «жентицю» (сироватку) з Селиської сироварні, що збудована поруч. Свинкам така годівля до вподоби», – розповідають господарі.

«Наші свині народжуються, ростуть і житимуть до 16 місячного віку разом із нами. Ми любимо наших тварин, тому для нас важливо, щоб забій тварин проходив безболісно, без крику, на місці проживання», – кажуть фермери.

На еко-фермі виготовляється натуральна м’ясна продукція. А це ковбаса «Французька», Селиська салямі, ковбаса домашня гриль, ломбардія, бекон, шинка та інші вироби. А ще «Зелений гай» пропонує сири з козячого молока, яблучний сік та грибну аджику.

А от виготовлення сиру на фермі «Зелений гай» забезпечують 20 кіз, в основному альпійської породи, та 2 цапи. Це абсолютно невибаглива порода, легко пристосовується до різних кліматичних умов і кормів. Взимку вони обростають густим пухом, який до весни линяє, що й дозволяє їм прекрасно витримувати суворі зими.

І всі ці продукти натуральні, якісні та поживні – на еко-фермі тварини не утримуються в традиційний спосіб, а живуть серед природи. Вони вільно пасуться на екологічно чистих пасовищах, п’ють якісну воду, дихають чистим повітрям.

«Природа для нас — це простір нашого повсякденного перебування, це наш дім. Ми любимо її, прислухаємось до неї. Ми з нею прагнемо жити гармонійно. До природи ми ставимось як до себе, з повагою», – каже фермер.

Для всіх бажаючих покуштувати чудові продукти, які виробляються на еко-фермі «Зелений гай», проводяться екскурсії, в ході яких можна також оглянути ферму і помилуватися чудовими краєвидами навколишньої природи.


Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Agronews