Щороку у травні в Млинові розмовляють на ідиш

08.05.2019 22:45   Опубліковано : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Щороку, зазвичай у травні, у Млинові розмовляють на.. ідиш. Втім, не млинівчани в цей період демонструють свої лінгвістичні здобутки, а гості населеного пункту: в райцентр на Ікві на кілька годин, а інколи – на кілька днів прибувають паломники – євреї-хасиди зі США, Ізраїлю та інших країн.

Що ж примагнічує їх у селищі? Річ у тім, що тут похований єврейський просвітитель Аарон Перлов, якого ще за життя визнали святим. Так сталося, що в Млинові 1872 року він захворів, тут і помер, а відтак знайшов вічний спочинок.

Варто додати, що ще в тридцятих роках минулого сторіччя населення Млинова складало 1600 мешканців, із них – 500 українців (русинів), 350 поляків і 750 євреїв. Принаймні, таку статистику зафіксував М. Орлович у своєму путівнику 1929 року. Тобто більшість населеного пункту складали євреї.

null
Фото автора

В останні десятиріччя євреї –хасиди не тільки розшукали могилу національного просвітителя, встановили на ній пам’ятник, а й неподалік збудували капличку, у якій під час паломницьких поїздок натхненно моляться. Крім того, у Млинові вони впорядковують колишню синагогу – це також одне з місць, яке обов’язково відвідують зарубіжні гості.

І цьогоріч комфортабельний автобус привіз до Млинова кілька десятків паломників зі США. Звісно, у місцевого люду вони викликають зацікавлення  одягом, мовою, зачісками, манерами, незвичними для нас. Інколи – незвичними оказіями, які трапляються під час їхнього приїзду.Водночас гості райцентру викликають повагу за історичну пам’ять, вшанування своїх видатних співвітчизників, духовну прив’язаність до минувшини…

null
Фото автора

Із Млинова паломники взяли курс на Ганнопіль Славутського району на Хмельниччині, де на старому єврейському цвинтарі знаходиться усипальня Великого Магіда Межиріцького Дова Бера: це теж місце поклоніння євреїв-хасидів…


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews