Інавгурація Зеленського 20 травня: Що за дійство чекає на українців

Рада ухвалила дату інавгурації нового президента 20 травня. Нардепи підтримали постанову авторства свого колеги Віталія Купрія, голови міжфракційного об'єднання "За Зеленського".

16.05.2019 15:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Depo.ua

Обрання дати "посвячення" Володимира Зеленського у президенти перетворилася на тривалу епопею - у новообраного президента жадали провести церемонію 19 травня, нардепи ж не поспішали пристати на пропозицію.

Через це Зеленський  записав відеозвернення до депутатів. 

І от, парламент практично пішов на поступки майбутньому президенту. Наразі призначену дату обговорюють у соцмережах. 

Depo.ua зібрав інформацію про знакове дійство. 

Отже, за законом, Верховна рада призначає урочисте засідання, на яке запрошує переможця президентських виборів. За процедурою, відкриває його голова парламенту, після чого лунає Гімн. 

Голова ЦВК оголошує результати президентських виборів. Очільник Конституційного суду рапортує про відсутність обставин, які унеможливлюють складання присяги і запрошує до неї новообраного президента. 

Президент виголошує присягу, підписує текст присяги і передає його голові парламенту. Голова ЦВК вручає переможцю виборів президентське посвідчення.  Голова Конституційного суду - офіційні символи влади Президента. 

З трибуни Верховної Ради новий лідер держави звертається до українців з інавгураційною промовою, після чого займає спеціально призначене місце у будівлі парламенту поруч із президентським штандартом. 

Проголошувати присягу переможець виборів має, поклавши одну руку на Конституцію України. Іншу, за бажанням, кладе на Пересопницьке Євангеліє. 

Володимир Зеленський в інтерв'ю "РБК-Україна" повідомив, що складатиме присягу на Євангеліє. 

"Слухайте, є речі, є традиції, які ніхто не хоче порушувати. Закон і традиції порушувати ніхто не буде", — зазначив він. 

Зазвичай інавгурація - церемонія не дешева.  Так, у Державному управлінні справами повідомили, що на інавгурацію Віктора Ющенка витратили 1 млн 446 тис. грн. Віктора Януковича - 1 млн. 790 тис. грн, Петра Порошенка - 1 млн. 284 тис. грн,  пише 24.ua

На інавгурації Зеленського чекають, зокрема, делегацію із США. Про намір американців відвідати церемонію спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.

"На інавгурацію президента України до Києва з США прибуде делегація високого рівня. Ми очікуємо, коли визначиться точна дата, і тоді визначимо її складу. Приблизно в ті дні я постараюся з ним зустрітися, щоб обговорити конфлікт в Донбасі і кроки, які можна було б зробити, щоб повернути спокій і мир на цю землю", - сказав він в інтерв'ю російській службі BBC

Очільник МЗС Павло Клімкін у розмові з LB.ua повідомив, що завітати в Україну може віце-президент США Майк Пенс, але лише за умови, якщо обрана дата впишеться у його графік. 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Depo.ua