У Млинові пом’янули жертв політичних репресій й помолилися

19.05.2019 00:45   Опубліковано : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

У Млинові до Дня пам’яті жертв політичних репресій в Україні біля пам’ятного хреста жертвам репресій і голодоморів відправили поминальний молебень:  панахиду за убієнними, замордованими, замореними тоталітарним комуністичним режимом  відправив настоятель Свято-Михайлівського храму у супроводі кліросного хору цієї святині.

Пам’ятний хрест встановили на початку дев’яностих років минулого сторіччя біля приміщення так званої старої пошти: саме там у післявоєнні роки розташовувався районний відділ НКВС. Саме сюди із населених пунктів Млинівщини на впізнання звозили тіла вбитих учасників національно-визвольного руху. Подейкували, що в підвалах цієї похмурої споруди енкаведисти також катували і розстрілювали повстанців і підпільників, тіла яких згодом хоронили поряд у заплаві річки Іква.

null
 Фото Віталія Тарасюка

Тривалий час місцеві патріоти і влада намагалися з’ясувати, чи все-таки, в болоті біля «старої пошти» захоронені останки українських патріотів. Перша спроба була за часів президента Віктора Ющенка, яка завершилися безрезультатно. Торік до справи взялися науковці, зокрема група археологів ДП «Науково-дослідний центр Охоронна археологічна служба України» Національної академії наук України та команда геофізиків. Згодом вони представили звіт, в якому констатували: в ході дослідження не виявили поховань у болоті  біля «старої пошти».

null
 Фото Віталія Тарасюка

Представники місцевої влади і громадськості поклали квіти до підніжжя пам’ятного хреста. Громада  хвилиною мовчання вшанувала мільйони співвітчизників, які недолюбили, недоспівали, недобудували, недомріяли, бо на злеті життя потрапили в жорна сталінської репресивної машини…


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews