Сила корупції: партійців-чиновників «Сили людей» щомісяця затримують на хабарях, - подробиці

19.05.2019 12:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Жодного місяця без хабаря. Під таким гаслом працюють чиновники, які представляють на Тернопільщині політичну партію «Сила людей». Партійне гасло «очистимо суспільство від корупції» вони розуміють по-своєму: «зачищають хабарі у власні кишені».

«Сильна команда» мера Чорткова

За темпами корупції на Тернопільщині лідирує «сильна команда» міського голови Чорткова Володимира Шматька. Після перемоги на виборах мера Чорткова, Шматько відмовився від принципу професійного відбору на посади у мерії міста. Всі провідні і найбільш «жирні» посади він віддав своїм однопартійцям із «Сили людей». І результати «проффесійної» роботи чиновників-партійців не примусили себе довго чекати. Один за одним посипалися резонансні затримання його однопартійців.

Квітень: на хабарі затримали «праву руку» мера Чорткова

3 квітня 2019 року, в Чорткові в приміщені Чортківської міської ради правоохоронці на хабарі затримали начальника відділу державного архітектурно-будівельного контролю міськради, активно діяча «Сили людей» Андрія Філіпа.

 

null

Чиновник-партієць отримав хабар за введення в експлуатацію будівлі. Передача коштів відбулася на автостоянці поблизу міської ради. Чиновник поклав хабар собі у кишеню. Саме затримання відбулося в службовому кабінеті Андрія Філіпа через декілька хвилин після цього. Андрій Філіп в стінах Чортківської міської ради вважається одним із найбільш наближених до міського голови Володимира Шматька. Його називають «правою рукою» мера Чорткова.

Травень: на хабарі затримали заступника мера Чорткова

15 травня прокуратурою Тернопільської області спільно з працівниками Управління захисту економіки в Тернопільській області ДЗЕ НП України викрито заступника міського голови Чорткова Олега Недокуса на одержанні через пособника 800 доларів США неправомірної вигоди від місцевого підприємця. Встановлено, що посадовець, знаючи про наміри фізичної особи-підприємця встановити носії зовнішньої реклами – білборди на території міста, вирішив залучити в якості посередника в отриманні хабаря їх спільного знайомого. За сприяння в прийнятті позитивного рішення виконавчим комітетом міської ради та надання дозволу підприємцю на розміщення 8 білбордів чиновник вимагав від нього 800 доларів США. Частину обумовленої суми заступник міського голови отримав від посередника у квітні цього року, при одержанні решти – 600 доларів США був затриманий правоохоронцями. 

null

Посадовцю органу місцевого самоврядування, який курував у мерії питання житлово-комунальної сфери повідомлено про підозру за ч.3 ст.368 КК України (одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням службового становища, поєднане із вимаганням).

Нагадаємо, Олег Недокус обрався до Чортківської міської ради від партії «Сила людей» і відразу отримав «хлібну» посаду заступника свого однопартійця Володимира Шматька. Саме Недокус вважається у Чорткові головним «рішалою». Саме на ньому зав’язуються більшість схем у мерії. Як пишуть місцеві ЗМІ, цілком ймовірно, що таким чином правоохоронні структури «передають привіт» самому мерові, адже до його роботи теж є чимало зауважень зі сторони закону. І правоохоронці просто намагаються зловити мера, так би мовити, «за руку». Так що чекаємо на нові затримання активу «Сили людей» Тернопільщини. Вже не за горами червень місяць.

Не Тернопільщиною єдиною

Але корупційна активність партійців «Сили людей» не обмежується лише Тернопільською областю. Під час президентської кампанії всю Україну сколихнув скандал, коли зясувалося, що кандидат у президенти від «Сили людей» «забув» задекларувати кошти, які йому передали для фронту.

Нагадаємо, редакторка сайту «Слідство.Інфо» (який раніше очолював відомий журналіст Дмитро Гнап, висунутий партією «Сила людей» у президенти), заявила, що в 2015 році команда проекту виграла премію в розмірі 15 тисяч євро. Кошти, за її словами, були перераховані на особистий рахунок Гнапа, який пообіцяв, що вони підуть на армію. Однак, як стверджує редакторка Ірина Бабінець, виявилося, що до цього моменту на армію було витрачено тільки 2 тисячі євро з цієї суми, а 3,9 тисячі євро Гнап витратив на власні потреби.

null

Сам партієць «Сили людей» відповів, що не відчуває провини і не збирається знімати свою кандидатуру з виборів президента України. Очевидно, поняття честі для журналіста Гнапа теж трактується по-своєму. Як і поняття «боротьби з корупцією» для партійців «Сили людей» на Тернопільщині. 

Тарас Мельник


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews