«Кращий знавець чеської мови» і не тільки…– поважні гості у Здолбунівській гімназії

19.05.2019 15:50   Опубліковано : Анна Лимич
Джерело: RvNews

У п'ятницю 17 травня до Здолбунівської гімназії укотре завітали поважні гості –  Генеральний консул  Чеської Республіки у Львові Павел Пешек і консул Ігор Шедо.  Нині тут відбувався конкурс «Кращий знавець чеської мови».

Журі конкурсу, до якого увійшли пан Павел Пешек, пан Ігор Шедо і Олена Ярмолюк (Підгайська) відзначили високий рівень володіння гімназистами чеською мовою. Зокрема усі гуртківці були нагороджені Почесними грамотами, а перше місце у конкурсі виборола Вікторія Субарська, друге – Владислава Кондратюк, третє – Діана Семенюк. Директор гімназії Іван Гнатюк також щиро привітав учасників конкурсу.

null
 Фото Анни Лимич

Важливо, що гурток чеської мови при гімназії діє вже третій рік, його веде  голова нещодавно утвореного товариства волинських чехів «Волинські правнуки» Олена Ярмолюк (Підгайська), котра працює вчителем і заступником директора з навчальної роботи в Здолбунівській ЗОШ І-ІІІ ступенів №5.

null
 Фото Анни Лимич

Чеське походження по лінії батька Петра Підгайського дозволило пані Олені зав’язати тісні стосунки не лише з консульством, зі своїми рідними за кордоном, але й із багатьма громадянами в Чехії, причетними до співпраці з українцями, коріння яких так чи інакше мають стосунок до чеської прабатьківщини. І ось уже сім років відбувається безперервна й об’єднувальна робота між двома дружніми країнами.

Варто зазначити, що протягом вказаного періоду Генеральний консул  Чеської Республіки у Львові Павел Пешек і консул Ігор Шедо не раз побували на Рівненщині на заходах, приурочених чехам в Україні. Кілька разів  почесні гості були і в Квасилові Рівненського району – колишньому культурно-просвітницькому і промисловому центрі чехів на Волині. 

null
 Фото Анни Лимич

А цього року, на початку лютого, у співпраці Генерального консульства Чеської Республіки у Львові і товариства «Волинські правнуки» у Здолбунівській гімназії були відкриті дві виставки: «Так, Масарик» і «Творчі роботи, відзначені на Міжнародному дитячому конкурсі "Лідіце"», який має свою 47-річну історію. 

Відкриття виставки було пов'язане з презентацією перекладу книги Мирослава Крушини «Здолбунів: місто на українській Волині в спогадах чеської меншини», перекладеної на українську істориком і дослідником В’ячеславом Шляховим.

null
 Фото Анни Лимич

Отже, саме Рівненщина як частина Великої Волині має міцні, понад столітні,  історичні та духовні інтереси з Чеською Республікою, й безперечно – спільне європейське майбутнє. 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews