Навіщо в Тернопільський драмтеатр прилетів «вуйцьо з крилами?»

01.06.2019 11:13   Опубліковано : Вікторія Дайвер
Джерело: TeNews

В репертуарі драмтеатру з’явилася комедія-притча  за мотивами новели латиноамериканського письменника Г.Маркеса, але в українській інтерпретації, автором якої є Закарпатський драматург О. Гаврош. У виставі поєднується реальне та буденне, фантастичне та кумедне. Але найголовніше - це глибокий підтекст п’єси. Головний крилатий персонаж нагадує глядачам про найважливіші речі в житті: щирість, віру, любов, терпіння .

Сюжет цікавий, незвичайний, драматичний. Події відбуваються у гірському поселенні, жителі якого заклопотані щоденними буденними справами. До двору подружжя, в якого донька-інвалід, зненацька потрапляє дивний непроханий гість – «вуйцьо з крилами», схожий на ангела з ікони, але кволий та безпорадний.

Ангел? Дух? Посланець Бога чи нечистого? Навіщо? Що робити?

Протягом всієї вистави герої шукають відповідь на ці запитання, і в комічних, містичних, конфліктних та драматичних ситуаціях простежуються різні прошарки суспільства, з усіма проблемами та вадами. По-різному бачили дивну особу бідні селяни, представники влади, медицини, пліткарки, туристи , і навіть місцева чаклунка. Хтось  хотів найбільше мати з цього зиск, хтось відчував незручності від присутності прибульця,  дратування, хтось намагався зрозуміти, чому він не літає, хоч крила має, хтось задумався над тим, як добре було б і самому «полетіти» далеко від проблем насущних. Лише хвора дівчинка на інвалідному візку заприятелювала з ангелом( щиро вірила, що це – ангел!), бажала йому літати, і сама мріяла «злетіти» з інвалідного візка. І доброта душі цієї дівчинки,  небайдужість, разом з терпінням та чутливістю ангела, що весь час невинно спостерігав за людьми та терпів їх витівки, дозволили трапитися диву: він злетів, а вона встала на ноги.  

Лейтмотив п’єси співзвучний з рядками геніальної Ліни Костенко:

«Людина начебто не літає,

а крила має,

а крила має.»

Окриленою може стати кожна людина, якщо , незважаючи на щоденні турботи, життєві труднощі, вона матиме світлу мрію, а її душа віритиме в диво, любитиме, буде доброю та щирою. Саме це «Вуйцьо з крилами» допоміг зрозуміти усім героям та глядачам.

Виставу гратимуть в театрі також 12 червня. Варто подивитися!


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews