У Чорткові відзначатимуть 100 років блискавичного наступу УГА «Чортківська офензива»

05.06.2019 14:43   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

Військово-історичний фестиваль "Чортківська офензива" запрошує гостей у Чортків з 7 по 9 червня. Під час фестивалю відбудеться реконструкція історичних подій, а саме наступальної військової операції Галицької Армії (ГА), яка розпочалась 100 років тому 7 червня під час польсько-української війни 1918–1919 років.

Як свідчать історики, розбита і морально пригнічена, позбавлена боєприпасів і загнана у так званий "трикутник смерті" між Дністром та Збручем, Галицька Армія несподівано розбила й змусила відступати супротивника перейшовши у контрнаступ під Ягільницею та Чортковом. Піднесення, яке огорнуло українське суспільство Галичини на звістку про перемогу під Чортковом і подальші успіхи рідного війська, сучасники справедливо порівнювали з Великоднем.

В історії України Чортківська офензива (наступ, прорив) засвідчила силу та звитягу Галицької Армії. Щоби щороку наголошувати про цю знаменну подію, ГО "Альтернатива-Чортків" започаткувала у 2018 році військово-історичний фестиваль "Чортківська офензива". Ідея у активістів виникла під впливом книги Олександра Дєдика "Чортківська офензива". Автор книги зібрав максимальну кількість фото матеріалу та описав унікальну військову операцію, яка до того часу була маловідома серед українців.

Анатолій Петльований, Яна Петльована, Наталя Гаряча створили ініціативну групу «Альтернатива-Чортків» та провели у Чорткові дві конференції про Чортківську офензиву. За словами Анатолія Петльованого, ці конференції не дали бажаного результату - не привернули уваги до події, саме тоді виникла ідея зробити військово-історичний фестиваль "Чортківська офензива", щоб розповісти всім українцям, зокрема чортківчанам про цю унікальну військову операцію.

Успішно проведений фестиваль у 2018 році став початком для підготовки відзначення 100 років переможного бою УГА. 7, 8 та 9 червня гості військово-історичного фестивалю "Чортківська офензива" зможуть відчути себе у вирії бою, який відтворять реконструктори зі Львова, Вінниці, Кам'янець-Подільського, Києва, Одеси, відвідати форум фотографів, науково-практичну конференцію, Галицький ярмарок. Під час фестивалю допомагатимуть туристам дівчата у жовтих футболках - екскурсоводи м. Чорткова.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: ТО КП "КіноДністер" "Чортківська офензива, 2018"


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews