У селі Ягільниця стріляли з гармат та рушниць, вулицею їздив панцирник - розпочалась «Чортківська офензива»

09.06.2019 18:13   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

Другий військово-історичний фестиваль "Чортківська офензива" стартував у с. Ягільниця Чортківського району. Сто років тому 7 червня у сьомій годині вечора у 1919 році тут розпочався бій, який завершився звільненням с. Ягільниця від польської армії і згодом звільненням м. Чорткова. Автор книги "Чортківська офензива" Олександр Дєдик зауважує, що важливо досліджувати власну історію, Чортківська військова операція була однією із "білих плям" української історії, який у шкільних підручниках з історії присвятили дві стрічки.

Мешканці села, гості, представники влади, учасники теренової гри "Чортківська офензива" побачили реконструкцію бою, яку вперше провели у Ягільниці. Реконструктори львівського товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" на чолі з Любомиром Горбачем показали фрагмент бою між Галицькою Армією та польською армією. У четвертій годині дня у Ягільниці залунали постріли з рушниць та гармат. Позиції, які займали українські військові, "оборонці" були змушені покинути на грузовому ретро автомобілі "Форді" під натиском "поляків", але через деякий час "українські вояки" знову з'явились, і під прикриттям справжнього панцирника, такі здобули перемогу. Цікаво, що український прапор на позиції водрузив п'ятнадцятирічний юнак, і це символічно, адже під час польсько-української війни 1918–1919 років в український армії було багато юних захисників. За словами ініціаторів проведення  військово-історичного фестивалю, очільників "Пласту" Чорткова Анатолія та Яни Петльованих допомогли здобути перемогу у Чорткові юні учасники Пласту. На спомин про це 8 червня у Чорткові відкриють меморіальну дошку "Невідомому пластуну". 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Більше фото події від КП "Кінодністер" тут.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews