Тернополяни спостерігають рідкісне астрономічне явище - протистояння Юпітера

11.06.2019 14:43   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

Протистояння п'ятої та найбільшої планети Сонячної системи газового гіганта Юпітера спостерігають тернополяни після заходу Сонця. У ці ночі планета стала на одну умовну лінію разом із Землею і Сонцем. Відстань від Землі до Юпітера саме у ці дні 640 млн км.

Учасники групи любителей астрономії "АстроТернопіль" допомагають побачити рідкісне астрономічне явище, запрошуючи бажаючих на "тротуарки" - у цей час вони виносять свої телескопи на двір та дивляться у нічне зоряне небо. Зазвичай спостерігають Місяць, але вже третій день поспіль у об'єктивах телескопів красень Юпітер і три найбільш яскравих супутники — Європу, Ганімед і Каллісто.

На півдні зоряного небосхилу Юпітер у ці дня сяє, його можна побачити неозброєним оком, а також у біноклі.

Тетяна Свинарик-Іващенко, астрофотограф-любитель: "Сьогодні - протистояння Юпітера. Протистояння планети, або Опозиція планети - це таке розташування Сонця, Землі та планети, при якому Земля знаходиться між Сонцем та цією планетою, у нашому випадку - Юпітером. У цей час для земного спостерігача планета перебуває у протилежному напрямку від Сонця, тобто знаходиться в "опозиції" до нього. Сьогоднішня тротуарка була спонтанною. Юрій Стоянов змотивував на спостереження. Бачили Юпітер з 4-ма супутниками. Місяць, його моря, кратери і термінатор - це вже майже обов'язкова програма. Несподіванкою виявилася присутність людей з ще одним телескопом - рефлектором Ньютона "Sky Watcher". Так що, нині ми мали змогу порівняти, що видно у мій рефрактор, а що у рефлектор. Чудово!"

"Тротуарка" на БАМі відбувається на стадіоні між 19 і 20 школами. На масибі Дружба на набережній або біля магазину через дорогу від "Маяка". 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null




Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews