Уряд Гройсмана успішно долає перепони на шляху розвитку малого і середнього підприємництва

14.06.2019 14:37   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Уряд Гройсмана чи не єдиний за всі роки відновлення незалежності послідовно продовжив курс реформ націлений на спрощення умов ведення підприємницької діяльності. Це позначилось позитивно на іміджі України у світі. Згідно зі звітом Світового банку, Україна у 2019 році за загальним показником легкості ведення бізнесу посідає 71 місце серед 190 країн світу, що на 41 сходинку вище порівняно із 2014 роком (довідково: 2012 р. – 152, 2013 р. – 137-ме місце).

Компоненти рейтингу оцінюють якість нормативних актів, що регулюють діяльність малих і середніх підприємств протягом усього життєвого циклу, та їх виконання на практиці. Так, при підвищенні загального рейтингу на 41 позицію, Україна продемонструвала зростання за семи індикаторами.

Найбільш відчутні зміни за останні п’ять років відбулися у сегментах оподаткування (+110), міжнародної торгівлі (+70), захисту інвесторів (+56). Також відбулося зростання на 37 позицій за компонентом “підключення до електромереж”, на 34 – “реєстрація власності”, на 17 – “урегулювання питань щодо неплатоспроможності”, на 11 – “отримання дозволів на будівництво”.

Залишається три напрями, які потребують поліпшення. Це – доступ до кредитів (-19), забезпечення виконання контрактів (-12) і реєстрація підприємства (-9). Заходи щодо підвищення позицій України у рейтингу «Doing Business» здійснюються в рамках виконання плану дій щодо імплементації кращих практик якісного та ефективного регулювання, відображених Групою Світового банку у методології рейтингу «Ведення бізнесу», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1406 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 926). Рейтинг легкості ведення бізнесу має прямий зв’язок із насиченням внутрішнього ринку товарами і послугами за доступними цінами, підвищенням конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників, нарощуванням експортного потенціалу економіки, збереженням існуючих та створенням нових робочих місць. Загалом підвищується добробут людей, зменшуються ризики трудової еміграції найбільш підприємливої та соціально активної частини населення, підвищуються соціальні стандарти. Успішно формується так званий середній клас.

На 2020 рік Кабмін поставив за мету підняти країну в рейтингу щонайменше ще на 10 пунктів, тобто на 60 місце серед 190 країн світу.

За матеріалами КМУ.

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews