Звідки взявся Тернопільський став: відеоісторія про туристичне серце міста

16.06.2019 13:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: ТВ-4

Тернопільський став заслужено вважають туристичним серцем міста. Це не лише місце, де можна відпочити та розважитись, але й культурна та історична пам’ятка, про яку ми, мешканці Тернополя, знаємо зовсім не багато. Команда “Провінційних Вістей” продовжує серію сюжетів про перлину міста – Тернопільський став. А 13 липня запрошуємо на набережну на загальноміське Свято озера. 

Тернопільський став — велика штучна водойма в Тернополі, створена на місці боліт на річці Серет. Мало хто знає, але історія Тернопільського ставу тягнеться ще з 1548 року.

За основу взяли річку Серет, в заплаві якої звели оборонну ланку, яка слугувала додатковим захистом фортеці від турків і татар. У 16 столітті межі ставу часто переносилися – від Кутковець до Тернопільського замку. У 1550 році за наказом Яна Тарновського проводять направу греблі, лотків і водоспуску. Вже з 17 ст. на ставі працювали чотири млини, що давало великі прибутки. У водоймі розводили рибу, яку не лише продавали мешканцям міста, але й експортували до Польщі.

У XX столітті, коли місто було під владою поляків, озеро почало занепадати. Низький рівень води та майже відсутність очищення призвели до того, що став заріс.

Майже десятиліття ніхто навіть не думав про те, щоб відновити цю пам’ятку.

Після війни вирішили відновити озеро, план поставили наполеонівський і вирішили озеро не те, що відтворити у тому вигляді, а збільшити його в рази. Дамбу озера вирішили зробити вищою для того, щоб сам рівень води в озері трошки зробити вищим і щоб збільшилось площа плеса озера.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ТВ-4