130 років тому Острог поглинула велика пожежа

17.06.2019 09:13   Опубліковано : Вікторія Синиця
Джерело: Район Острог

Немає стихії невблаганнішої, ніж вогонь. Для Острога ХVІІІ–ХІХ століття пожежі стали справжнім лихом.

Одна з наймасштабніших пожеж у місті трапилася 130 років тому – 16 червня (за новим стилем) 1889 року. Вона спричинила величезні матеріальні збитки для багатонаціонального населення міста і незворотні втрати його пам’яток архітектури, старожитностей, архівів.

Вулиці й будівлі Острога 100 років тому. РЕТРОФОТО

Про цю подію писав часопис «Волынские епархиальные ведомости», що виходив тоді в сусідньому Кременці. Наведемо цю історію.

«Древнє місто Острог днями настигло страшне лихо: воно вигоріло майже дотла. Пожежа спалахнула о першій дня 4 червня (старий стиль) в найбільш густонаселеній частині міста. До вечора майже все місто палало, нагадуючи велике вогнище. Майно, яке виносили на вулицю, спалахувало від неймовірного жару. Дим заволік усе небо, було темно, мов настало сонячне затемнення […]. Із Рівного й Дубна телеграфом викликали пожежні команди, але вони прибули занадто пізно. Тисячі осіб залишилися без даху над головою та хліба».

У вогні 1889 року знищені дві церкви, зокрема Миколаївська, костел, прогімназія та чимало інших будівель.

Сусідні волинські міста допомагали погорільцям, чим могли.

За матеріалами Державного історико-культурного заповідника


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Район Острог