Проща в Почаєві в ХІХ столітті

19.06.2019 17:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Сьогодні хочемо показати читачам Новин Тернопільщини унікальне фото, яке було зроблене в ХІХ столітті у Почаєві під час прощі (пішохідного походу вірян до святих місць). На фото можна чудово розгледіти людей, їх одяг, приблизно уявити вік.

Дане фото вдалось побачити під час відкриття у Волинському краєзнавчому музеї у місті Луцьку, виставки «Етнографічні фото», приуроченої до 90-річчя закладу.

Як розповіла організатор виставки Людмила Мірошниченко-Гусак під час презентації: «Перший комплекс матеріалів становлять світлини з Волинської промислово-сільськогосподарської виставки, що проходила 1‒6 вересня 1928 р. в Луцьку. У контексті цієї події був представлений й історико-етнографічний відділ, а окремі пам’ятки закуплено для майбутнього Волинського музею. До сьогодні у збірці Волинського краєзнавчого музею збережена та атрибутована спідниця із с. Піщі Любомльського повіту, яка входила до цілісного комплексу вбрання нареченої, що став одним з перших надходжень етнографічних матеріалів. Демонструється також світлина «Проща до Почаєва» (кінець ХІХ ст.), що також експонувалася на Волинській промислово-сільськогосподарській виставці 1928 р.».

До речі, фото з Почаєва якраз відноситься до колекції світлин із Волинської промислово-сільськогосподарської виставки. Більше про подію та колекцію фото можна прочитати на офіційному сайті Волинського краєзнавчого музею

Тетяна Яцечко-Блаженко

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews