Валентина Семеняк

Валентина Семеняк

журналіст, фотохудожниця, письменниця

Коли оживає книга, Янгол вирушає у мандрівку

20.06.2019 09:43   Автор : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

«Мандрівка з Янголом» – це назва книги тернопільської письменниці і журналістки Марії Баліцької. У незвичний спосіб авторка провела (восьмі за рахунком) філософські літературні читання «СловоСвіт»: вони були відкритими – просто неба. А слухачами стали допитливі учні зі Скала-Подільської школи і талановиті гуртківці разом із керівником – народною майстринею Іриною Харатін. Проводила для них екскурсію Тернополем головний редактор газети ТНЕУ "Університетська думка", член НСЖУ і НСПУ, журналістка і письменниця Марія Баліцька.

Гості-слухачі побували у місцях, які описані у книгах "Осяйний Тернопіль" і "Мандрівка з Янголом". Тож знайомство з Тернополем  розпочалося з Тернопільського національного економічного університету, – каже Марія Баліцька, – у Приймальній комісії майбутні вступники дізналися, що у ТНЕУ успішні студенти навчаються за державним замовленням і отримують стипендії, мають можливість стажування за кордоном. У перспективі, можуть стати викладачами і навіть ректором, як доктор економічних наук, професор Андрій Крисоватий. Далі Янгол чекав на дітей в університетській капличці "Різдва Пресвятої Богородиці Діви Марії". Він помолився разом з школярами, допоміг Мироносицям запалити свічечки "за Мир і спокій в Україні і у Світі" і... вирушив у мандрівку "своїм маршрутом" . Звісно, відповідальність була велика, адже діти до Тернополя приїхали вперше і вперше мали можливість зорієнтуватись у майбутньому виборі освіти, а, відтак, і професії, щоби згодом стати успішними економістами, бухгалтерами, фінансистами...
Ознайомивши гостей із чудовим студентським містечком згаданого університету, Янгол привів дітей до унікальної скарбниці книг – наукової бібліотеки ТНЕУ ім. Леоніда Каніщенка, бібліотечний фонд якої складає 519784 екземплярів наукової, навчальної, художньої літератури та документів, а електронний каталог має понад 324000 записів... На порозі гостей зустріла і привітала черговий бібліотекар Галина Мовчан. На другому поверсі – у читальній залі для студентів, де для школярів була спеціально підготовлена виставка дитячих книг "Світ Щасливого Дитинства", – гостей зустріла добра фея Алла Панчук, яка розповіла про бажання книг, які мріють, щоби їх читали. Показала, як легко у сучасній бібліотеці можна взяти книгу з рухомих полиць, провела екскурсію до читальної зали для викладачів і до бібліотеки електронних ресурсів  – коли книги живуть у комп'ютерах. Вона відкрила таїну "Арки Знань", з майстерно викладених мудрих книг... За круглим столом від бібліотекарів Любові Балябас та Ольги Мельник школярі дізналися, що діти також мають право приходити до такої унікальної університетської бібліотеки разом із дорослими і читати улюблені друковані чи електронні книжки для дітей. Юні читачі закріпили отримані знання, а найуважніший учень Дмитро Атаманюк, найшвидше відповівши на поставлене конкурсне запитання, отримав авторську книгу керівника проекту "СловоСвіт" Марії Баліцької " – «Ріка життя Володимира Вихруща». Книга про першого декана планово-економічного факультету, який разом із першим ректором тоді ще інституту Леонідом Каніщенком  (ім'я якого носить сучасна бібліотека) заклали міцний фундамент для поступу(розквіту-лету) Тернопільського національного економічного університету!

Учасники восьмих філософських літературних (відкритих) читань "СловоСвіт" отримали від керівника Проекту в дарунок газети ТНЕУ "Університетська думка". Книжки Марії Баліцької (з автографами письменниці) отримали народна майстриня України Ірина Харатін ("Осяйний Тернопіль", де, зокрема, надрукована поема "Мандрівка з Янголом "), талановиті школярочки Діана Лукаш ("Душа Бджоли") та Уляна Кулікова ("Жменька Щастя"). Колективні світлини на згадку допоможуть учням пригадувати своє перше знайомство із ТНЕУ та незабутню мандрівку з Янголом у файному місті Тернополі...

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews