Жінка, яка в автомобільній аварії втратила сина, відмовилася від апеляційної скарги на вирок місцевого суду

23.06.2019 22:30   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Хоча у Березнівському районному суді Галина Г. вимагала для 24-річного Романа Ш., який 24 серпня 2016 року збив її 30-річного сина, 5 років тюремного ув’язнення і 500 тисяч гривень відшкодування моральної шкоди. Коли місцевий суд звільнив винуватця смертельної ДТП від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки та постановив стягнути на користь потерпілої 150 000 гривень, Галина Г. оскаржила вирок у Рівненському апеляційному суді. 

Ця трагічна подія трапилася 24 серпня 2016 року в м. Березне, коли на землю опустились перші вечірні сутінки. Роман Ш., мешканець Березнівського району, керуючи автомобілем «Ауді А6», скоїв наїзд на пішохода, який переходив дорогу нерегульованим пішохідним переходом. Після цього Роман виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з автомобілем «Фольксваген Пассат». Результат — пішохід від отриманих травм загинув, ще троє людей потрапили в лікарню, транспортні засоби зазнали механічних ушкоджень.

28 лютого 2018 року у Березнівському районному суді було проголошено вирок у цьому кримінальному провадженні. Романа Ш. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого), та призначено покарання у виді позбавлення волі на 5  років з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки. Водночас, суд звільнив обвинуваченого від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки.

Крім того, суд першої інстанції частково задовольнив цивільний позов потерпілої та стягнув з Романа Ш. на її користь 150 000 гривень відшкодування моральної шкоди.

До Рівненського апеляційного суду надійшли одразу дві апеляційні скарги на вирок місцевого суду. Потерпіла наполягала на призначенні  винуватцеві смертельної аварії ув’язнення строком на 5 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки без випробування. Прокурор переконував суд у необхідності позбавити обвинуваченого волі строком на 4 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 2 роки.

Під час розгляду в суді апеляційної інстанції Галина Г. скористалась своїм правом та подала заяву про відмову від апеляційної скарги на вирок Березнівського районного суду.

З огляду на це та враховуючи принцип диспозитивності, колегія суддів прийняла заяву потерпілої, відтак доводи, викладені в її апеляційній скарзі, перевірці не підлягали.

Хоча прокурор наполягала на зміні вироку в частині призначеного покарання, оскільки обвинувачений вчинив тяжкий злочин, а розмір сплати коштів за заподіяну потерпілій шкоду, на її думку, невеликий, Рівненський апеляційний суд взяв до уваги ті обставини, що обвинувачений щиро розкаявся у вчиненому, позитивно характеризується за місцем проживання, має міцні соціальні зв’язки, до адміністративної та кримінальної відповідальності не притягувався. Крім того, Роман Ш. відшкодував потерпілій 150 000 гривень моральної шкоди та зобов’язався й надалі матеріально допомагати родині, яка трагічно втратила молоду людину.

null
 Фото прес-служба Рівненського апеляційного суду

Зважаючи на це, суд апеляційної інстанції ухвалив: вирок Березнівського районного суду від 28 лютого 2018 року стосовно Романа Ш. залишити без змін, апеляційну скаргу прокурора — без задоволення.

  Джерело: прес-служба Рівненського апеляційного суду

             


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews