Любомир Тлумак

Любомир Тлумак

журналіст

У добру путь, випускники Рівненщини!

26.06.2019 18:12   Автор : Любомир Тлумак
Джерело: RvNews

Оcь і завершився ще один навчальний рік. По-різному відзначили це свято у населених пунктах області. А у Рівному вже традиційним став загальноміський день випускників. Відбулася традиційна урочиста хода до майдану Незалежності, де й проходило дійство.

У зв’язку із запланованими урочистими заходами було перекрито рух транспорту на вулицях Соборній, Міцкевича і Чорновола. На цей же період також змінили міські транспортні маршрути.

null
Фото з мережі Інтернет

На майдані Незалежності було облаштовано фотозону «Випускний альбом-2019», де випускники, їхні друзі й рідні мали змогу сфотографуватися на пам’ять і взяти участь у розіграші запрошення на сімейну вечерю. Автор цього нововведення – депутат Рівненської міської ради, журналіст Олександр Курсик.

Серед інших цьогорічних нововведень також слід відзначити відмову від повітряних кульок, яких випускники щороку запускали в небо. Фото

Цьогорічних випускників, їх учителів і батьків привітали зі святом міський голова Рівного Володимир Хомко, керівники області, представники громадськості.

Як повідомив начальник Рівненського міського управління освіти Василь Харковець, усього в обласному центрі попрощалися зі школою1088 юнаків і дівчат. 79 з них за успіхи в навчанні отримали золоті й срібні медалі.

null
Фото з мережі Інтернет

І ще така приємна новина: шестеро учасників ЗНО на Рівненщині показали найвищий рівень знань, набравши 200 балів. Попереду ж уже традиційно знову кияни. Там аж 63 «200-бальників».

Тим часом наші сусіди мають такі показники: на Волині – 15, на Львівщині – 41 випускник набрали по 200 балів із зовнішнього незалежного оцінювання знань. Так що є над чим замислитися. Хоча минулого року максимальних 200 балів із ЗНО на Рівненщині мали лише 4 особи. За усі 13 років проведення тестування найбільше учасників, які здобули максимальний результат, у нашій області було у 2015 р. – 51.

Цьогорічні «200-бальники» - вихованці Сарненського ліцею «Лідер», Рівненського обласного наукового ліцею-інтернату,  Рівненського НВК «Колегіум», Вараській загальноосвітньої школи І-ІІІ рівнів  №3, Володимирецького районному колегіумі й Тараканівського ліцею, що в Дубенському районі.

Але це ще не все.

Нині триває додаткова сесія ЗНО. Цього року вона розпочалася 26 червня тестуванням з математики. 27 червня відбудеться зовнішнє незалежне оцінювання з німецької мови, 1 липня – з французької,  2 липня – з іспанської мов, 3 липня – з української мови і літератури, 4 липня – з фізики, 5 липня – з англійської мови, 8 липня –  з історії України, 9 липня – з біології, 10 липня – з географії. Завершиться додаткова сесія 11 липня тестуванням з хімії.

Право на реєстрацію в цей період мали особи, які:

- брали участь в АТО-ООС та/або у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій і Луганській областях, або належать до категорії осіб з неконтрольованих територій і не зареєструвалися для участі в ЗНО в основний період;

- проживають на тимчасово окупованій території або в населеному пункті, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, або переселилися з них і не зареєструвалися в основний період реєстрації;

за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах;

- мають складати державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього оцінювання, але через поважні причини не змогли зареєструватися в основний період реєстрації (такі особи реєструвалися \для участі в додатковій сесії лише з навчальних предметів, з яких їм будуть зараховані результати ЗНО як оцінки за державну підсумкову атестацію).

І ще така новація. У понеділок,1 липня розпочинається реєстрація онлайн-кабінетів випускників загальноосвітніх навчальних закладів. 

Детальні текстову та відео інструкції щодо роботи з електронним кабінетом розміщено на сайті міністерства освіти і науки України. Ознайомившись з ними, вступники дізнаються про особливості створення і наповнення кабінету, вибір конкурсних пропозицій та подачу електронних заяв.

Отож реєстрація кабінетів розпочнеться 1 липня на сайті МОН. Під час введення даних вступникам потрібно вказувати ту адресу електронної пошти, до якої вони мають постійний доступ і яка не заборонена на території України. Також абітурієнтів просять запам’ятати вказаний пароль.

Загалом для реєстрації електронного кабінету потрібно зазначити таку інформацію: адреса електронної пошти (вона буде логіком для входу в кабінет); пароль і підтвердження паролю (кількість символів необмежена);
дані сертифіката ЗНО: номер (7 цифр), пін-код (4 цифри) і рік видачі (пропонується автоматично); дані документа про повну загальну середню освіту: серія (2 літери), номер (8 цифр), середній бал.
Після здійснення усіх цих кроків на вказану користувачем електронну адресу має прийти лист активації. Перейшовши за вказаним у листі посиланням, вступник підтвердить створення свого електронного кабінету.

Як і торік, абітурієнти мають самостійно розрахувати середній бал атестата (свідоцтва) про повну загальну середню освіту. Він обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин. Бал розраховується як середнє арифметичне усіх зазначених у додатку до документа оцінок (інваріантна і варіативна частини, державна підсумкова атестація).

Предмети, за якими зроблено запис «звільнений(а)», у загальну кількість не враховуються. Для точного розрахунку середнього бала документа вступникам рекомендують скористатися на відповідному сайті спеціальним калькулятором.

В інструкціях, зокрема, міститься докладний опис вимог до формату і розміру фото і документів, які вступник має додатково завантажити в свій електронний кабінет.

Серед іншого вступникам пояснюють, як правильно робити відбір конкурсних пропозицій, що потрібно вказувати під час подачі заяви до ВНЗ, де можна переглянути вже подані заяви тощо.

Важливо, що будь-яку інформацію в кабінеті, наприклад, особисті дані чи отримані тестові бали ЗНО можна змінити до подання першої заяви. Далі змінити інформацію буде неможливо.

Перед реєстрацією і роботою з електронним кабінетом вступників просять уважно ознайомитися з інструкціями, поширеними запитаннями-відповідями, умовами прийому до вишів та іншою необхідною інформацією. Вони є на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія – 2019». У разі виникнення проблем із реєстрацією потрібно звернутися за електронною поштою ez@inforesurs.gov.ua або за номером (044) 290-18-13.

Нагадаємо, що цього року міністерство освіти і науки України змінило терміни проведення творчих конкурсів для вступу на бакалаврат і спеціальність «молодший спеціаліст» на основі повної загальної середньої освіти. 

Тож щиро вітаємо цьогорічних випускників, їх батьків і педагогів з цією пам’ятною і незабутньою подією в житті, бажаємо розібратися в усіх цих хитросплетіннях, які на них чекають, і здійснення усіх планів і мрій.

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews