Рівняни люблять спідвей і днями відкрили локацію, яка про це розповідає

28.06.2019 15:41   Опубліковано : Любомир Тлумак
Джерело: RvNews

У Рівному урочисто відкрили локацію, присвячену 60-річчю рівненського спідвею. Вигляд фотозони «Я люблю спідвей» було обрано під час конкурсу, проведеного «Клубом уболівальників рівненського спідвею» та остаточно визначено шляхом громадського голосування.

Також рівнянам і гостям презентували «інформаційно-агітаційний» тролейбус: електротранспорт оформили світлинами з найвідомішими рівненськими спідвеїстами, першими спідвейними змаганнями у 1959 році та найяскравішими моментами перегонів. Цей тролейбус вирушив за маршрутом №1 «Мототрек – мікрорайон Ювілейний».

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

– Ми в жодному разі не применшуємо важливість інших видів спорту в Рівному. Але погодьтеся, так склалося історично і вже доволі давно, що спідвей був і залишається для рівнян спортом номер один. І сьогодні ми хочемо повернути йому ту популярність, яку він мав у нашому місті 30-40 років тому. Саме для цього і відбувається популяризація спідвею: фотозони, реклама на транспорті, клуб уболівальників, заявки на проведення міжнародних змагань найвищого рівня, щонайменше половину з яких ми плануємо отримати й наступного року. І зупинятися на цьому не будемо, – заявив міський голова Рівного Володимир Хомко.

Тож уже цього дня вболівальники спідвею могли приїхати до мототреку в «спідвейному» тролейбусі і сфотографуватися біля знака «Я люблю спідвей».

null
Фото з мережі Інтернет

А вже потім усі вони стали свідками Міжнародного меморіалу пам’яті Ігоря Марка — видатного українського мотогонщика, неодноразового чемпіона світу, Європи, СРСР, України та інших країни в різних номінаціях.

null
Ігор Марко. Фото з мережі Інтернет

Ігор Марко народився 29 червня 1965 року в місті Червоноград, що на Львівщині. Завдяки старшому брату потрапив у секцію мотокросу. Ігор зацікавився мотокросом після його трагічної смерті. З 13-ти років почав займатися спідвеєм.

У 1978 році його запросили до рівненського клубу «Сигнал». Там він і досяг найбільших успіхів: триразовий чемпіон СРСР у командному заліку 1985, 86-го і 87-го років. У 1986 році завоював титул чемпіона Радянського Союзу в особистому заліку серед юніорів і володаря кубка соціалістичних країн. У тому ж році на рівненському мототреку здобув титул чемпіона Європи серед юніорів. З того часу жив у Рівному. Став чемпіоном СНД у командному заліку в 1992 і 1996 роках.

Ігор Марко - неодноразовий фіналіст континентальних фіналів чемпіонатів світу. Неодноразово стартував у командній першості Російської Федерації.

3 листопада 2006 року на території однієї з місцевих шкіл у Рівному випадковий перехожий виявив тіло Ігоря Марка, який мав тяжкі травми голови. Через два тижні, 16 листопада він помер. 18 листопада 2006 року на Рівненському мототреку відбулося прощання зі спідвеїстом. Поховали Ігоря Марка з усіма почестями на рівненському цвинтарі «Нове».

У день похорону було проведено акцію «Салют пам'яті Ігоря Марка». У Рівному, Львові, Червонограді, Києві, Москві, Салаваті, Октябрському, Даугавпілсі, інших містах країн СНД і далекого зарубіжжя о 14-й годині за київським часом усі, хто не зміг взяти участь у похороні Ігоря, ревом моторів своїх мотоциклів попрощалися з великим майстром спідвею.

Цього ж разу під час проведення Міжнародного меморіалу пам’яті Ігоря Марка заїзди відбулися для шести міжнародних пар. У складі кожної з них стартували 1 українець + 1 іноземець.

null
Фото з мережі Інтернет

За результатами змагань переможцями стали рівнянин Станіслав Мельничук і Кястас Пуоджукс з Латвії.

У фінальному заїзді «До 100-річчя батька рівненського спідвею Костянтина Корхова» першим став поляк Норберт Кошцюх, другим фінішував латвієць Євгеній Костигов, третім – українець Станіслав Мельничук.

Цього ж дня, перед входом до Рівненського мототреку відкрили селфі-зону.

Наступні змагання зі спідвею в Рівному відбудуться вже у серпні цього літа.

Нагадаємо, відповідно до розпорядження екс-голови Рівненської облдержадміністрації Олексія Муляренка 2019-й на Рівненщині оголошено роком спідвею.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews